Отбор е повече от звезди. Чувствително повече. Това, което бе загатнато доста явно в предишни мачове на Барса, бе доказано категорично.

Ювентус разкри докрай, освен истината за себе си, и тази за Барселона. А тя е, че Масимилиано Алегри е изградил отбор от стомана. С непробиваема защита и страхотен неостаряващ Буфон на вратата. Допуснал само 2 гола в 10 мача в Шампионска лига.

Стабилен, солиден, задружен, отработен. ОТБОР!

Барселона - Ювентус

източник: Gulliver/Getty Images

Да, вероятно някои ще кажат Ювентус не е достатъчно зрелищен. Сигурно ще са прави, но невинаги, даже по-рядко, зрелищен се римува с успешен. Освен това, не е в италианския стил. Не е в традициите на футбола на Ботуша. Там не е задължително да си зрелищен. Но е задължително да си солиден. И Ювентус го е постигнал до степен, която го прави достоен кандидат за трофея в Шампионска лига.

При победените винаги е по-интересно, защото там текат процеси. Разбутват се слоеве, предстоят рокади. За Барселона може да се каже, че цикълът на грандиозни успехи, продължил доста години, поприключи. Не че с успехите е приключено, просто за този грандиозен тим във вида, в който е в момента, нещата са изчерпани.

Няма как три големи, три суперзвезди да се равняват на цял отбор. Макар и да носят имената Меси, Неймар и Суарес. И с един вече вървящ към заника на кариерата си Иниеста.

Останалите? Малко или повече не са на нивото им. Но това не би било фатално, ако отборът бе научен да действа като... отбор. А той е научен прекалено много да разчита на МСН. И да не знае как да се справя в отбрана, правейки го като отбор.

И затова целият Барселона върви към заник. Луис Енрике поне усети, че не е способен да се справи със ситуацията и обяви преди няколко месециа, че през лятото напуска.

С него трябва да си отидат още доста хора. И новият треньор да опита от елементите да сглоби отбор. Такъв, какъвто Барселона беше, но вече не е.

Всъщност, няма нищо драматично за каталунците. По-скоро е нормално. Един дълъг и успешен цикъл приключва. Затова и около 90 000 знаменца се вееха и в 90-ата минута на реванша с Ювентус.

Всяко нещо си има начало и край. 

P.S.: И нещо, което е тема за друг коментар и подчертавам - това не бе решаващото в случая  с Барса - Юве. Съдийството. Реферът Бьорн Кайперс бе решил да докаже, че в Шампионска лига не се свири в полза на Барса. И пусна дотолкова свободна игра, та чак не отсъждаше явни нарушения в полза на каталунците. А пък и Ювентус са отбор с традиции в тази област... Само за сравнение - предната вечер унгарецът Виктор Касай извади жълт картон при първото нарушение на Байерн, при фаул на Видал, още в 5-ата минута. А това е белег за тенденцията в мача, която видяхме след това. Толкоз...