Отборът на Челси се превърна в шестия осминафиналист в тазгодишното издание на Шампионска лига. „Сините” на мениджъра Греъм Потър свършиха своята работа при визитата си на Ред Бул Залцбург в Австрия, побеждавайки с 2:1.

Лондончани имаха нужда от успех, за да гарантират мястото си сред шестнадесетте тима в елиминационната фаза, и успяха да го постигнат. Те се присъединяват към компанията на Наполи, Брюж, Манчестър Сити, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен.

Головете за победата в Залцбург реализираха Матео Ковачич и Кай Хаверц, докато точен за домакините бе Адаму през втората част.

След спечелените три точки днес, Челси събра актив от десет и е недостижим на върха кръг преди края на борбата в груповата фаза. Преди изиграването на другия мач в групата между отборите на Динамо Загреб и Милан, РБ Залцбург заема второто място с шест точки в актива си.

Поражението за австрийците бе първо у дома от 18 февруари 2021 година. Оттогава до днес, Залцбург записа серия от 41 поредни двубоя, в които не допусна нито едно поражение. Последната загуба като домакин бе от отбора на Виляреал.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Двубоят започна с минута аплодисменти, с които бе почетен собственикът на Ред Бул   Дитрих Матешиц, който преди няколко дни напусна този свят.

Не бяха изминали и две минути игра, когато Челси стигна до страхотно положение пред вратата на домакините. След грешка на Бернардо, който върна слабо с глава топката към своя вратар, Кай Хаверц принтира и стигна коженото кълбо. Нападателят на „сините” обаче бе пресрещнат от Филип Кьон, който успя да предотврати удар към вратата си. Стражът на Залцбург обаче получи тежък удар в главата, но за щастие успя да продължи срещата.

След открилата се възможност за „сините” от Лондон, футболистите на Залцбург пренесоха играта в половината на противника и на свой ред стигнаха до два корнера пред вратата на гостите. Те обаче не успяха да затруднят по никакъв начин Кепа Арисабалага.

В 16-ата минута домакините отправиха и първия си удар към вратата на Челси. След атака през центъра, Сучич получи топката, финтира бранител на гостите и стреля, но над вратата.

Челси поведе в резултата в 23-ата минута с първия си точен удар в мача. След нападение отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле, където отбраната на домакините не се справи никак добре. Вьобер все пак се опита да изчисти, но прати коженото кълбо на крака на Матео Ковачич, който се бе позиционирал на границата на наказателното поле. Той стреля без никаква подготовка, за да прати топката в десния ъгъл на вратата за 1:0.

В 32-ата минута Челси пропусна уникален шанс да увеличи преднината си. Пиер-Емерик Обамеянг бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на домакините, но изстрелът му бе париран от Филип Кьон. Вратарят на Залцбург трябваше отново да се намесва решително само няколко минути по-късно. Галъхър центрира отдясно към Кай Хаверц в пеналта, който много лесно се пребори със защитник на домакините и стреля с глава, но Кьон отново бе на мястото си и с ръка изби.

Буквално в последната секунда на първата част Обамеянг имаше нова възможност да обстрелва вратата на Залцбург, но отново бе разочарован от стража на австрийците, който отново спаси.

Втората част започна отлично за футболистите на РБ Залцбург, които успяха да изравнят резултата в 49-ата минута. Домакините отнеха топката и организираха бърза атака, като Вьобер получи на левия фланг и центрира почти перфектно към Адаму в наказателното поле. Топката премина покрай бранител на Челси, за да стигне до Адаму, който от въздуха успя да я насочи в мрежата за 1:1.

Само няколко минути по-късно Адаму трябваше да прави решителна намеса и пред своята врата, чистейки топката от голлинията след удар към вратата на домакините.

Нищо обаче не успя да попречи на Кай Хаверц в 64-ата минута, който реализира красиво попадение, за да даде нова преднина на лондончани. Той получи на дъгата на наказателното поле, където бе оставен абсолютно непокрит. Хаверц нагласи топката на левия си крак и я прати неспасяемо в сглобката на вратата, за да остави безпомощен вратаря на домакините.

FT ЗАЛЦБУРГ – ЧЕЛСИ 1:2

0:1 Ковачич 23', 1:1 Адаму 49', 1:2 Хаверц 64'

Залцбург: 18 Кьон, 70 Дедич, 39 Вьобер, 31 Павлович, 95 Бернардо, 27 Гурна-Дуа, 13 Зайвалд, 13 Кергаард, 21 Сучич, 77 Окафор, 9 Адаму

Треньор: Матиас Ясле

Челси: 1 Арисабалага, 14 Чалоба, 6 Тиаго Силва, 32 Кукурея, 17 Стърлинг, 8 Ковачич, 5 Жоржиньо, 10 Пулушич, 23 Галъхър, 29 Хаверц,, 9 Аубамеянг

Треньор: Греъм Потър