В интервю, публикувано в днешния брой на френското издание „L’Équipe“, президентът на УЕФА Александър Чеферин обсъди предстоящите реформи във формата на Шампионската лига, който трябва да влезе в сила от 2024 година.

По-специално, скорошната промяна в плановете премахна двете места, запазени за т.нар. „исторически“ отбори, които не са се класирали директно.

Мислили ли сте да дадете двете места за „исторически“ отбори, за да зарадвате по-големите клубове?

Просто осъзнахме, че за да запазим нашия модел, трябва да се откажем от даването на две места по този начин. Нямам проблем да призная, че първата ни идея не е била правилната. Ние сме по-силни, когато приемем промяната след първоначалните си грешки. Вече съм абсолютно убеден, че това беше лош вариант.

Защо взехте решението да се откажете от този формат, подложен ли сте на натиск?

Постоянно съм под напрежение. Това беше вариант, не за защита на големите клубове, а за популяризиране на нашите турнири. Но това не беше добра идея.

Наистина ли беше необходимо това обновяване на Шампионската лига, турнир, който работи добре? Изглежда е направено, за да се хареса на „големите“ клубове, които заплашваха със Суперлигата.

Това, че нещо работи добре, не означава, че не трябва да се променя. Винаги трябва да продължаваме да се подобряваме. Ще има четири допълнителни места. Едно от тях е за Франция, което има смисъл. Повярвайте ми, не е направен за големите клубове. Те са сигурни, че ще се класират.

Създава се впечатление, че създавате нещо като Суперлига.

Да имаш повече клубове и повече мачове не е Суперлига. Суперлига означава, че едни и същи клубове през цялото време играят един срещу друг. Френските клубове проявяват невероятен интерес към този нов формат.

Сигурни ли сте, че хората ще се насладят на този формат с една голяма група вместо групова фаза?

Ако не бях сигурен, нямаше да го направя. Ще бъде много по-интересно. В сегашния формат, с груповите фази, знаете кои клубове ще се класират след два или три мача. От 2024 година няма да е толкова лесно дори за „големите“ клубове.

Защо избрахте да се откажете от два мача [8, от първоначалните 10] за началния етап? Това не показва ли, че не сте били на прав път с този нов формат?

Не. Просто 10 мача бяха твърде много. И с 8 мача, отборите ще играят еднакво количество мачове у дома и като гост. За предпочитане е по спортен начин. Ще го кажа отново, нямам нищо против да променя възгледа си.

Защо се отказахте от идеята за „Финална четворка“?

Харесва ми идеята, но реалността е, че създава проблеми, защото клубовете губят мачове, с продажба на билети и домакинствата ... И телевизионните оператори искат повече мачове. Така че се отказахме от идеята. Няма да има „Финална четворка“ от 2024 година. След това никога не се знае.