Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин призна за проблеми на тазгодишния финал в Шампионската лига след като фенове бяха блокирани в трафика около Олимпийския стадион „Ататюрк“ в Истанбул, пише агенция АП.

Репортажи показаха как някои фенове трябваше да слязат от автобусите и да ходят пеша в продължение на мили преди финала между Манчестър Сити и Интер, спечелен с 1:0 от английския отбор на 10 юни. Имаше информации и за проблеми след сблъсъка.

„Наясно сме с това, че не всичко в Истанбул бе перфектно. Със сигурност не отричам проблемите, с които някои се сблъскаха“, заяви Чеферин по време на речта си пред конгреса на организацията на Европейските футболни фенове в Манчестър.

Ръководството на УЕФА увери, че работи за подобрение на отношението към привържениците на футбола.

„Мисля за конкретни връзки на обществения транспорт до и от стадиона, посрещането на феновете на стадиона и достъпа до вода и тоалетни за всички. Уверявам ви още, че финалът на Шампионската лига през следващата година на „Уембли“ и Евро 2024 в Германия ще бъдат уникално преживяване за запалянковците“, коментира още Александър Чеферин.

„Като цяло финалите тази година в Будапеща, Прага, Айндховен и Хелзинки минаха добре“, добави той и се извини на футболните фенове за хаоса със службите за сигурност, който почти доведе до катастрофа преди финала на Шампионската лига в Париж през миналата година.

„Бихме искали да изтрием от спомените си събитията, които се случиха миналата година. Всички приветстваха решението ни да преместим финала от Санкт Петербург в Париж, а в крайна сметка знаем какво се случи. Добрите намеренията често не са достатъчни и съжаляваме за това“, добави Чеферин.

Разследващите посочиха УЕФА за основен виновник за проблемите през 2022 година, който постави в риск живота на множество фенове на Реал Мадрид и Ливърпул. Десетки хиляди запалянковци чакаха на опашки часове наред, за да влязат на 75-хилядни „Стад де Франс“, а полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Футболът продължава да се сблъсква и с проблеми с расизъм, като в последните месеци от подобни атаки страда нападателят на Реал Мадрид Винисиус Жуниор.

Александър Чеферин призова футболните фенове да помогнат за отхвърлянето на виновните. „Ще ни помогнете ли да отървем играта от хората, които се крият в тълпата, за да отправят послания на омраза. Трябва да се отървем от тези идиоти, които дискредитират футбола и самите фенове. Нека да работим заедно в нашия дом, за да забраним стадионите си за онези, които не идват от любов към футбола, а от омраза към другите“, продължи президентът на УЕФА.

Той осъди и обидите към официалните лица подобно на съдията Антъни Тейлър след финала в турнира Лига Европа.

„Никога няма да приема подобни заплахи и агресия, на които са подложени някои хора, както видяхме наскоро“, обеща Чеферин. /БТА