Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че рано или късно Шампионската лига ще се сдобие със системата за видеоарбитраж (ВАР). Той обаче заяви, че дори нейното наличие не довело до по-различен развой на четвъртфиналната битка между Реал Мадрид и Ювентус.

„Бианконерите” бяха елиминирани чрез спорна дузпа в заключителните минути на реванша, която Кристиано Роналдо реализира. След срещата президентът на Юве Андреа Аниели изиска въвеждането на ВАР, тъй като считаше, че реферът Майкъл Оливър е допуснал грешка.

Президентът на Юве отсече: Шампионската лига има нужда от ВАР

„Шампионската лига е като Ферари или Порше”, коментира Чеферин пред „Гадзета дело спорт”. „Не може веднага да го подкарате, трябва ви тренировка и тестове. Всички трябва да разберат как работи.”

„Твърде рано е за ВАР, но това не значи „никога”. Процесът е неизбежен, един ден Шампионската лига ще има ВАР, но не бързаме за никъде.”

Инфантино даде статистика на грешките с и без ВАР

„Имам някои тревоги относно Световното първенство, където ще има съдии, които никога не са боравили със системата. Надявам се да няма скандали или проблеми.”

„Това е уникален турнир и така е по-лесно. Точно както е по-лесно в лигата на всички италиански и германски съдии (шампионатите, в които ВАР вече действа – б.р.). Висшата лига на Англия също отложи въвеждането.”

„Футболът вече е красив, нали? Смятам, че просто някои хора искат да влязат в историята като първите. Мен ме не интересува дали след време ще говорят, че „с Чеферин ВАР влезе в Шампионската лига”. Няма как да промениш турнира, докато той вече тече. Иначе някой би могъл да спекулира какво би било, ако ВАР беше налице преди 2 месеца.”

„Извинете ме, но какво би променила системата в Реал Мадрид-Ювентус? Нищо. Има хора, които са гледали ситуацията за дузпата поне 20 пъти. Аз лично съм я гледал 50 пъти. За половината това си е дузпа, а за другата част – не е. В мача Манчестър Сити-Ливърпул тя би била по-полезна покрай отменения гол, но там има други проблеми. Ако говорим реалистично, би трябвало да я имаме през сезон 2019/2020 както в Шампионската лига, така и на Европейското първенство”, допълни Чеферин.