Барселона постигна трудна победа с 1:0 при гостуването си на Порто в мач от група Е на Шампионска лига. Единственият гол в срещата вкара Феран Торес в продължението на първата част на срещата. Каталунците останаха без своята най-голяма звезда Роберт Левандовски, който се контузи малко след като измина половин час игра. През втората част "драконите" бяха много по-добрият отбор, като направиха няколко пропуска. Главният рефер Антъни Тейлър промени решението си, след като първоначално беше дал дузпа за игра с ръка на Жоао Кансело, а малко след това гол на Мехди Тареми беше отменен заради засада. В добавеното време на мача Гави беше изгонен за втори жълт картон. 

С успеха Барса събра 6 точки и е лидер във временното класиране, докато Порто е втори с три точки. 

Ламин Ямал започна като титуляр в срещата, което го превърна в най-младия футболист, играл в турнира - на 16 години. 

Gulliver/GettyImages
24 снимки

Първият удар към една от двете врати беше на Жоао Кансело. Португалецът обаче прати топката далеч от целта от около 20 метра. В 14-ата минута удар на Алан Варела от далечна дистанция премина над вратата на гостите. 

В 16-ата минута Мехди Тареми проби през центъраи подаде към Стивън Еустакио, който отправи удар от около 12 метра, но Тер Стеген се справи и спаси. В 23-ата минута Роберт Левандовски получи пред наказателното поле, но се забави и позволи защитник да му избие топката. Кълбото се озова в Жоао Феликс, който отправи топовен шут, като топката профуча опасно над вратата. Малко след това Жоао Феликс се справи с Ромарио Баро отляво и навлезе в наказателното поле, като опита удар, който беше блокиран. 

След половин час игра Алехандро Балде проби отдясно и навлезе в наказателното поле, след което центрира. Топката се озова в Гави, който на два пъти не успя да нанесе удар, а след това Жоао Феликс стреля неточно. 

В 33-ата минута Роберт Левандовски беше заменен, след като малко преди това Давид Кармо влезе изключително грубо в краката му. На мястото на поляка се появи Феран Торес. Десетина минути по-късно "драконите" развиха добра атака, която завърши с удар на Мехди Тареми, който обаче не затрудни Тер Стеген. В 44-ата минута каталунците организираха бърза контраатака. Жоао Феликс напредна през центъра и подаде към Феран Торес. Нападателят отправи много силен удар от около 20 метра, но Диого Коща изби. 

В добавеното време на първата част Барселона поведе. Ромарио Баро сбърка в центъра на терена, което позволи на Илкай Гюндоган да му отнеме топката и да напредне през центъра. Германецът пусна отличен извеждащ пас към Феран Торес, който смени посоката, като така се освободи от Давид Кармо и пусна топката покрай Диого Коща в близкия ъгъл за 1:0. 

Втората част започна с добра възможност за домакините. Жоао Марио проби по дясното крило, влезе навътре и отправи удар, който профуча покрай вратата. В 53-ата минута Мехди Тареми с магическо подаване изведе Пепе сам срещу вратаря. Бразилецът навлезе в наказателното поле и току да отправи удар Жул Кунде успя да го догони и да избие топката в корнер. 

В 63-ата минута Ромарио Баро достигна подаване на Пепе отдясно и центрира, като Тареми засече с глава в наказателното поле, но прати топката покрай вратата. Две минути след това Галено се справи с Жоао Кансело и подаде към Вендел, който от няколко метра шутира от малък ъгъл, но Тер Стеген изби с крак. Малко след това Тареми овладя на гърди подаване в наказателното поле и шутира от десетина метра, а вратарят на гостите отново се справи. 

Порто продължи да атакува и в 71-ата минута Галено получи подаване от Варела отдясно и мигновено потърси далечния ъгъл, но Тер Стеген успя да избие. В 79-ата минута Естакио получи пас от дълбочина, овладя топката в наказателното поле, след което Жоао Кансело игра с ръка. Главният рефер Антъни Тейлър мигновено посочи бялата точка. Положението обаче беше разгледано от ВАР, след което съдията беше повикан сам да види ситуацията и отсъди игра с ръка на канадеца при овладяването на топката, като така наказателният удар беше отменен. Решението му беше доста дискусионно. 

В 83-ата минута страхотен гол на Тареми беше отменен заради засада. Иранецът вкара със задна ножица след меко подаване на Пепе, но се оказа, че нападателят на "драконите" е в тънка засада. 

В продължението на мача Гави задържа Вендел в средата на терена и беше изгонен за втори жълт картон. 


Порто - Барселона 0:1

0:1 Феран Торес (45+1)

Порто: 99. Диого Коща, 2. Фабио Кардосо, 4. Давид Кармо, 6. Стивън Естакио, 9. Мехди Тареми, 11. Пепе, 13. Галено, 18. Уендел, 22. Алан Варела, 23. Жоао Марио, 28. Ромарио Баро 

Треньор: Серджо Консейсао

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген, 2. Жоао Кансело, 3. Алехандро Балде, 4. Роналд Араужо, 6. Гави, 9. Роберт Левандовски, 14. Жоао Феликс, 18. Ориол Ромеу, 22. Илкай Гюндоган, 23. Жул Кунде, 27. Ламин Ямал

Треньор: Шави Ернандес