Байерн Мюнхен продължи към четвъртфиналите на Шампионска лига след победа с 2:0 срещу Пари Сен Жермен. 

За баварците се разписаха Ерик Максим Чупо-Мотинг в 61-ата минута и Серж Гнабри, който вкара минута преди края на редовните 90. 

Така с общ резултат от 3:0 Байерн отстранява френския гранд ПСЖ.


Gulliver/GettyImages
98 снимки

Още във втората минута парижани се възползваха от празно пространство, в което Килиан Мбапе проби и получи пас. Той навлезе в наказателното поле на Байерн и стреля, но шутът му не затрудни Ян Зомер. В следващите минути именно домакините поеха контрол над топката.

По-опасните атаки обаче бяха на ПСЖ. В 11-ата минута Мбапе бе потърсен с високо подаване, французинът успя да стигне първи до топката и я подаде към Лионел Меси, който пък видя Ашраф Хакими, включил се отдясно. Десният защитник обаче центрира разочароващо. 

Първият точен удар за Байерн дойде в 16-ата минута на двубоя. Леон Горецка стреля от сериозна дистанция по земя, а топката попадна в средата на вратата, където стражът на парижани улови комфортно. Три минути след това Килиан Мбапе пропиля добър шанс за попадение. Лионел Меси отново бе в основата на атаката на гостите, а Мбапе не успя да си поеме добре топката и трябваше да стреля от нулев ъгъл. Логично топката не намери целта. 

В 25-ата минута и Лионел Меси пропусна добър шанс след отлична комбинация на парижани. Той получи пас от Нуно Мендеш около бялата точка за изпълнение на дузпи, но бе спрян от героичен шпагат на защитник, който не му позволи да стреля. След това аржентинецът успя отново да стигне до топката, но Ян Зомер бе излязъл напред и се справи.

Донарума трябваше да спасява ПСЖ в 32-ата минута, когато Джамал Мусиала се справи отлично със защитник на парижани и стреля опасно от вътрешността на наказателното поле на домакините. Това бе първата истинска голова възможност за Байерн.

В 38-ата минута Ян Зомер направи грешка и загуби топката в собственото си наказателно поле. Стражът бе атакуван от Ашраф Хакими в гръб и не успя да изчисти, а топката попадна в краката на Витиня, който стреля на празна врата, но тъкмо преди топката да влезе в мрежата, Де Лихт успя да изчисти от голлинията и да спаси тима си от попадение. 

бта
64 снимки

Три минути преди края на първото полувреме Мбапе се озова сам срещу Ян Зомер, но стражът показа, че внимава и излезе напред, за да стигне първи до топката.

Второто полувреме започна с отличен шанс за Килиан Мбапе, който се завъртя с топка в крака и стреля, но отново не порази целта. В 50-ата минута пък Джамал Мусиала проби със страхотен индивидуален рейд и навлезе към наказателното поле, след което изведе Чупо-Мотинг, който се забави с изстрела и бе съборен. Главният съдия бе категоричен, че дузпа няма, въпреки претенциите на баварците.

Секунди след това Байерн стигна до попадение. След центриране Чупо-Мотинг отклони леко топката с глава, а след това и Томас Мюлер се опита да я добави във врата. Топката се озова в мрежата на Донарума, но радостта на баварците продължи кратко, тъй като бе вдигната засада и а проверката с ВАР потвърди, че такава е имало.

В 59-ата минута Горецка за пореден път си опита късмета с шут извън наказателното поле, който бе избит в корнер от Донарума. При последвалия корнер отново халфът се извиси над всички и стреля с глава, но този път над напречната греда.

Две минути след това Чупо-Мотинг порази вратата на ПСЖ. Баварците си спечелиха топката след грешка на Марко Верати, който прекалено лесно загуби топката пред своето наказателно поле. Горецка подаде към нападателя на баварците и той прати топката в мрежата за 1:0.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

В 65-ата минута Серхио Рамос бе близо до това да изравни. Той получи центриране и завърши атаката на парижани с изстрел с глава. Единственото впечатляващата намеса на Ян Зомер запази преднината на баварците. Мигове след това Лионел Меси създаде нов добър шанс пред Мбапе, който стреля от трудна позиция и вратарят на домакините се справи. 

Десет минути по-късно Лирой Сане, който се появи от скамейката, получи дълъг пас. Той пое добре и се опита да се надиграва със защитник на ПСЖ. Сане обаче се подхлъзна и накрая отправи сложен изстрел, който мина встрани от вратата. Само след минута Сане отново не се възползва от добър шанс. Футболистът на Байерн получи топката на границата на пеналтерията, но се забави с изстрела и Серхио Рамос му отне чисто. 

В 82-ата минута Серхио Рамос се извиси при корнер и стреля отново с глава. Топката мина опасно близо до левия страничен стълб на вратата. Пет минути след това Мбапе бе потърсен след добър пробив отляво. Французинът обаче не успя да стреля, тъй като Упамекано стигна до топката първи с шпагат и блокира Мбапе.

Жоао Кансело подхвана контраатака и спечели много пространство с топка в краката в 89-ата минута. Португалецът пусна добро извеждащо подаване към Серж Гнабри, който този път отигра положението добре и прати топката покрай Донарума за 2:0

В добавеното време и Алфонсо Дейвис имаше добра възможност да се разпише, но Зомер спаси с тяло. В 94-ата минута Садио Мане, който влезе в игра като резерва, също отбеляза. Попадението обаче бе отменено заради засада.

Байерн Мюнхен Пари Сен Жермен

източник: Sofascore

FT БАЙЕРН МЮНХЕН - ПСЖ 2:0

1:0 Ерик Максим Чупо-Мотинг 61'

2:0 Серж Гнабри 89'

Съставите на двата отбора:

Байерн: 27. Ян Зомер – 44. Йосип Станишич, 2. Дайо Упамекано, 4. Матайс Де Лихт, 19. Алфонсо Дейвис – 8. Леон Горецка, 6. Йосуа Кимих – 11. Кингсли Коман, 25. Томас Мюлер, 42. Джамал Мусиала – 13. Ерик Максим Чупо-Мотинг

старши треньор: Юлиан Нагелсман

ПСЖ: 99. Джанлуиджи Донарума – 15. Данило, 4. Серхио Рамос, 5. Маркиньос – 2. Ашраф Хакими, 17. Витиня, 6. Марко Верати, 8. Фабиан Руис, 25. Нуно Мендеш – 30. Лионел Меси, 7. Килиан Мбапе

старши треньор: Кристоф Галтие


Стадион: „Алианц Арена“

Съдия: Даниеле Орсато (Италия)