Байерн Мюнхен победи с класическото 3:0 Лион и се класира за финала на Шампионската лига. По този начин немският гранд ще се сблъска за най-желания трофей в Европа срещу друг френски тим - ПСЖ в неделя. Германският национал Серж Гнабри откри резултата за баварците след красиво индивидуално изпълнение. Малко след това крилото реализира и второто си попадение в мача. Крайният резултат бе оформен минути преди края на двубоя чрез Роберт Левандовски. "Хлапетата" показаха добра игра и могат да съжаляват, че не успяха да се разпишат във вратата на Мануел Нойер, което можеше да доведе и до друг сценарий.

72 снимки

Двата тима стартираха в традиционният си стил. Байерн Мюнхен започна с продължително задържане на топката и веднага щом се загубеше кълбото, се търсеше висока преса. От своя страна френският тим заложи отново на бързо преливане от защита в нападение.

Още в 4-ата минута Лион можеше да накаже грешка в отбраната на баварците. "Хлапетата" организираха бърза контраатака организирана от Максен Какре. Халфът изведе зад гърба на защитата Мемфис Депай. Капитанът напредна, финтира излезлият да го пресрещне Мануел Нойер, но стреля покрай левия страничен стълб.

Германският шампион отвърна в 11-ата минута с прекрасна атака. Леон Горетцка бе изведен в наказателното поле, но стреля много слабо, въпреки че топката се насочи към долния десен ъгъл, а Антони Лопеш със сетни усилия изби в ъглов удар.

Лион не чака дълго и в ответната атака Мемфис Депай получи отляво. Нападателят реши да центрира остро към Токо Екамби, но последният не успя да засече топката в мрежата на Мануел Нойер.

В 13-ата минута "хлапетата" получиха нов отличен шанс да открие резултата. Максел Корне нахлу в наказателното поле и центрира към Токо Екамби, но в последният момент решително се намеси Жером Боатенг.

Четири по-късно Лион можеше за пореден път да вкара топката в мрежата на Мануел Нойер. Токо Екамби навлезе в наказателното поле, финтира Алфонсо Дейвис, след което елегантно преодоля и Жером Боатенг, но изстрелът на нападателя попадна в гредата.

По типично немски стил, Байерн наказа тези пропуски. Серж Гнабри получи отдясно. Крилото навлезе навътре и преодоля няколко защитника на френския тим, след което заби неспасяемо топката в десния ъгъл на Антони Лопеш.

След попадението баварците постепенно успяха да задържат топката и по този начин да намалят темпото на игра. Възпитаниците на Ханзи Флик започнаха да разиграват с постепенни атаки, които отново носеха опасности пред френската врата. В 24-ата минута Серж Гнабри получи в наказателното поле и стреля по диагонал, което принуди Антони Лопеш да избива.

В 33-ата минута Байерн Мюнхен удвои преднината си. Иван Перишич центрира успоредно на голлинията към Роберт Левандовски. Полякът не успя да засече от толична позиция и се засуети, при което Антони Лопеш спаси, но при добавката Серж Ганбри отбеляза второто си попадение в мача.

Пет минути по-късно баварците можеха на практика да решат всичко в този сблъсък. Героят за тима Серж Гнабри центрира остро на задна греда, но Роберт Левандовски подцени ситуацията и не успя да засече в мрежата на Антони Лопеш. 

Лион изгуби остротата си и почти изцяло прие играта в собствената си половина. Единствено в предни позиции опасност за защитата на баварците бе Токо Екамби, но нападателят остана без подкрепа и отбраната пред Мануел Нойер се справи. По този начин Байерн Мюнхен се оттегли с два гола аванс на почивката.

Баварците стартираха спокойно втората част, като често постепенните им атаки преминаваха от единия на другия фланг. От своя страна Лион разчиташе отново на бързи контраатаки.

В 51-ата минута спокойствието на "Жозе Алваладе" бе нарушено от бърза атака на германския шампион. Иван Перишич бе изведен в наказателното поле, но останал сам срещу Антони Лопеш, хърватинът стреля в долния десен ъгъл, при което вратарятна "хлапетата" улови.

Четири по-късно Лион поиска дузпа за игра с ръка на резервата Николас Зюле, но главният съдия Матео Лаос не посочи бялата точка, а направи знак, че играта трябва да бъде подновена след ъглов удар. След последвалият корнер Марсело стреля с глава, но Мануел Нойер улови на голлинията.

В 58-ата минута Муса Дембеле се възползва от грешка на Николас Зюле. Нападателят подаде към Хосем Аоар, който центрира в наказателното поле към непокрития Токо Екамби. Нападателят остана очи в очи с капитана на Байерн, но стреля право в тялото му, пропускайки нова отлична възможност.

Треньорът на Лион Руди Гарсия направи няколко корекции по състава си, но и това не водеше до положения пред Мануел Нойер, а отбраната пред германския вратар се справяше с всяко нападение на противника. Темпото на игра спадна, но Байерн продължаваше с постепенни атаки да задържа топката.

В 68-ата минута се октри добра възможност пред Роберт Левандовски, но Джейсън Денайер блокира добре звездата на баварците и не му позволи да нанесе удар. Малко след това появилият се като резерва Филипе Коутиньо отправи диагонален изстрел, който премина в опасна близост покрай лявата греда.

В 80-ата минута бразилецът реализира попадение в мрежата на Антони Лопеш, но той бе в положение на засада, след като преди това Леон Горецка игра с топката.

Лион показа характер и до последно не се отказа да преследва попадение. Големият талант на "хлапетата" Раян Шерки стреля от границата на наказателното поле, но Мануел Нойер улови.

В 88-ата минута Байерн Мюнхен направи резултата класически. Джошуа Кимих центрира от фаул в наказателното поле, където Роберт Левандовски надскочи Марсело и реализира в десния ъгъл. Това бе 15 гол на полският нападател в Шампионската лига през този сезон.

До края на двубоя Томас Мюлер можеше да направи резултата още по-изразителен, но пропусна от добра позиция.

БАЙЕРН М - ЛИОН 3:0

1:0 Гнабри 18'

2:0 Гнабри 33'

3:0 Левандовски 88'

ЕТО СЪСТАВИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА:

БАЙЕРН М: Мануел Нойер - Джошуа Кимих, Давид Алаба, Жером Боатенг, Алфонсо Дейвис - Тиаго Алкантара, Леон Горетцка, Иван Перишич, Серж Гнабри, Томас Мюлер - Роберт Левандовски

Треньор: Ханс-Дитер Флик

ЛИОН: Антони Лопеш - Джейсън Денайер, Марсело, Фернандо Марсал - Лео Дюбоа, Максен Какре, Бруно Гимараеш, Хосем Аоар, Максел Корне - Токо Екамби, Мемфис Депай

Треньор: Руди Гарсия

Гл. съдия: Антонио Матео Лаос

Стадион: "Жозе Алваладе", Лисабон