Тотнъм достигна исторически първи финал в Шампионската лига, но снощи не успя да извърви целия път. „Шпорите” на Маурисио Почетино загубиха с 0:2 от Ливърпул в Мадрид и завършиха сезон 2018/2019 с празни ръце.

Мнозина анализатори вече наблегнаха на ключовите моменти от сблъсъка, които предрешиха поражението. Не по-малко хора обаче откриха и друга зависимост, дори нещо като прокоба за аржентинските треньори, достигали финал в Шампионската лига.

Прегледът на историческите факти, сочи категорично в една посока – при последните 7 появи на аржентински наставници във мача за трофея в КЕШ/ШЛ техните отбори неизменно са от губещата страна.

Еленио Ерера през 1964 година.

източник: Gulliver/Getty Images

Негативната серия стартира през 1967 година с Еленио Ерера. Тогава „катеначото” на именития специалист претърпява жесток удар след загуба 1:2 от Селтик, който прави пълен обрат след попадение на Сандро Мацола от дузпа в 7-ата минута. С това отличие „детелините” стават и първия европейски тим, записал континентален куадрупъл (прибавяйки към трофея и отличията от шотландското първенство, Купата на страната и Купата на Лигата).

Следващият огорчен аржентинец е Хуан Карлос Лоренцо. През 1974 година той извежда Атлетико Мадрид до финала за КЕШ, където Байерн Мюнхен е абсолютен господар – Ули Хьонес и Герд Мюлер вкарват по два гола за крайното 4:0.

Ектор Купер като треньор на Валенсия, април 2000

източник: Gulliver/Getty Images

С пристъпването на новото хилядолетие идват разочарованията за Ектор Купер. През 1999 година той поема юздите във Валенсия и успява да загуби два поредни финала – през 2000-ата с 0:3 от Реал Мадрид и 12 месеца по-късно от Байерн Мюнхен след изпълнение на дузпи.

Диего Симеоне

източник: Gulliver/Getty Images

Диего Симеоне е следващият „гаучос”, който извежда отбор до финала в ШЛ и също губи два поред. В двата случая неговият Атлетико Мадрид бива огорчен градския враг Реал. През 2014 специалистът е изключително близо до прекъсване на поредицата – тимът му води с 1:0 до третата минута от продълженията, когато Серхио Рамос изравнява и праща срещата в продължения. Там Реал няма конкуренция и печели с 4:1. Две лета по-късно, през 2016-а, двата отбора отново се срещат във финал, който приключва при 1:1. Изпълненията на дузпите минават с един-единствен пропуск – на Хуанфран от Атлетико – и той се оказва фатален.

Маурисио Почетино

източник: Gulliver/Getty Images

И така 2019-а се оказа годината, в която Почетино пое горчивата щафета от своите сънародници.