Нидерландският шампион Аякс завърши груповата фаза на Шампионската лига с победа с резултат от 4:2 над гостуващия Спортинг Лисабон. И двата отбора ще играят на елиминациите на турнира, като амстердамци го направиха по впечатляващ начин – 6 победи от 6 мача и пълен актив от 18 точки в група „С“ на турнира.

Резултатът бе открит още в осмата минута, когато Себастиан Алер се разписа от дузпа за десетия си гол в турнира през сезона. Така той се присъедини към Кристиано Роналдо като единствените двама играчи с гол във всичките шест двубоя от една групова фаза на ШЛ.

БГНЕС
21 снимки

Нуно Сантош изравни за гостите в 22-ата минута, когато с воле засече центриране на Бруно Табата.

В 42-ата минута обаче Антъни пресече пас на Гонсало Инасио, след което се мина като на парад в наказателното поле и отново даде преднина на домакините.

Аякс вкара трети гол в 54-ата минута, когато Давид Нерес беше точен с шут по земя. Само четири минути по-късно Стивън Бергхуйс реализира и четвърто попадение за домакините.  

В 78-ата минута Табата оформи крайния резултат от 4:2 с прекрасен изстрел от дистанция.

По този начин Аякс спечели група „С“ с пълен актив от 18 точки и стана едва деветият отбор с това постижение в историята на турнира. Спортинг остана втори с 9 спечелени пункта, като изпревари Борусия Дортмунд само заради статистиката в преките мачове помежду им. Последният Бешикташ няма нито една точка в актива си.