През приключилия вече сезон 2016/2017 Нотингам Форест едва успя да се спаси от изпадане в третото ниво на английския футбол. С победа в последния кръг на Чемпиъншип „червените” успяха да съберат 51 точки и да финишират точно над чертата. През новия век Форест така и не е успявал да стане част от Висшата лига на Англия, където за последно игра през 1999 година. Това обаче не пречи на неговите фенове завинаги да си спомнят датата 28 май 1980 година като една от най-великите в клубната история, а и тази на футбола изобщо.

Финалът за КЕШ от 1980

източник: Gulliver/Getty Images

Точно преди 37 години голът на Джон Робъртсън във финала за Купата на Европейските шампиони  срещу Хамбургер ШФ донася втория трофей от турнира на големите. Брайън Клъф и Питър Тейлър са треньорите, които стоят зад грандиозното постижение, което изглежда още по-внушително предвид факта, че Нотингам печели КЕШ и в предния сезон (1978/1979).

До днес Нотингам си остава единственият тим, който има повече успехи в лигата на големите, отколкото в домашното си първенство (клубът може да се похвали само с титлата от Първа дивизия на Англия за 1977/1978).

Финалът за КЕШ от 1980

източник: Gulliver/Getty Images

Победата с 1:0 над германците идва в Мадрид насред „Сантиаго Бернабеу”, а капитанът Джон МакГовърн за втори път поред вдига победоносно „Големите уши”. Във финала Нотингам демонстрира уникални способности в защита срещу Хамбургер, който е считан за фаворит. Немците разполагат с Кевин Кийгън, който в пикова форма, но накрая трябва да преглътнат разочарованието.