Отборът на Шахтьор Донецк постигна първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като в мач от група С надиграха Аталанта с 2:1 в Италия. Украинският гранд осъществи пълен обрат на "Сан Сиро" в Милано, а той не можеше да бъде по-драматичен. Бившият футболист на ЦСКА и все още любимец на „червена” България Жуниор Мораес реализира изравнителния гол още преди почивката, но резервата Манор Соломон донесе трите точки в 5-ата минута от добавеното време на мача.

Така Аталанта остава на дъното в класирането без нито една точка и с голова разлика 1:6 след звучното крушение 0:4 срещу Динамо Загреб в първия мач. Домакините тази вечер имаха шанса да открият чрез ранна дузпа, която бе пропусната от Йосип Иличич, а впоследствие все пак го сториха благодарение на Дуван Сапата. Въпреки това историческата първа кампания за клуба в ШЛ се очертава да бъде много, много трудоемка.

Началото на срещата беше точно такова, каквото всички очакваха – нито един от двата отбора не постави особен акцент върху защитата, а целта беше възможно в най-голяма степен да се създават главоболия за съперника. Още в 14-ата минута домакините си спечелиха правото да изпълнят дузпа след чуден пас с пета на Алехандро Гомес за Йосип Иличич в наказателното поле. Словенецът тъкмо се канеше да шутира, когато Серхий Кривцов го връхлетя с шпагат. Системата ВАР потвърди, че контакт между двамата има и така потърпевшият застана зад бялата точка, ала Андрий Пятов с удивителен плонж отрази удара му.

Аталанта не се обезкуражи след този пропуск, като в 28-ата минута Ханс Хатебур с тънък пас в пеналта намери Марио Пашалич на скорост. Някогашният футболист на Челси нанесе мощен шут към близкия ъгъл, а топката отскочи от лявата греда.

Секунди по-късно „бергамаските” все пак откриха. Хатебур овладя отдясно и поради липса на по-добри опции центрира към наказателното поле. Пятов излезе твърде рано и протегнатите му ръце останаха под топката. Зад гърба му дебнеше головият хищник Дуван Сапата, който с глава прати топката в зейналата врата – 1:0.

Доста нетипично Аталанта „върна газта” след попадението и позволи на Шахтьор да диктува събитията. Украинците дори не се нуждаеха от време да се окопитят, като много бързо натикаха италианците в собствената ми половина. В 35-ата минута Мораес получи първия от многото пасове, намерили го зад гърба на отбраната, но избяга твърде вляво от вратата и не успя да преодолее излезлия напред страж Пиерлуиджи Голини.

Не такъв обаче беше случаят в 41-ата минута, когато Алан Патрик по хубав начин изведе тарана на скорост отляво в пеналта. Този път Мораес показа страхотна повратливост, за да финтира стража и да реализира на празна врата.

В края на добавеното към тази първа част време Шахтьор изпусна шанс да прати съперника в пълен нокдаун. Марлос изпълни по страхотен начин пряк свободен удар от около 21-22 метра, който беше извън възможностите на Голини. Топката обаче срещна напречната греда и така ремито се запази на почивката.

След нея двата отбора откровено заиграха по-предпазливо и головите шансове значително намаляха. Шахтьор изглеждаше активен в предни позиции, но прекалено често започна да разчита на далечни удари, които рядко носеха дори минимален полъх на опасност за Голини.

С навлизането на мача в последната му четвъртина Аталанта успя да наложи нещо като териториален превес. Като цяло обаче и домакините атакуваха по-скоро стихийно и разчитайки на центрирания. Така домакините имаха един-едничък шанс – в 63-ата минута Сапата беше само на сантиметри от това да реализира с мощен изстрел от вътрешността на наказателното поле.

Драматичната развръзка настъпи в самия край, когато Аталанта опита един последен щурм и включи твърде много хора в атака. Така, когато топката беше изгубена след неточното центриране на Робин Госенс отляво, нямаше кой да преследва свежия Додо отдясно. Влезлият преди секунди бразилец финтира един от двамата останали бранители на Аталанта и после с чудесен пас намери Манор Соломон при точката на дузпата. Тимъти Кастан уж застигна 20-годишният израелец, но не успя да му отнеме, а с това заблуди и вратаря Голини. Соломон си върна контрола и после реализира на празна врата, оставяйки треньора Гасперини да беснее край тъчлинията, тъй като голът падна след назначените 4 минути добавено време.

В следващия кръг Шахтьор приема у дома Динамо Загреб, докато Аталанта има гостуване срещу абсолютния фаворит в групата - Манчестър Сити.