Директорът на общественото здравеопазване на съвета на Ливърпул Матю Аштън предположи, че увеличаването на случаите с коронавирус в града може да е повлияно от решението да се разреши мачът от Шампионската лига срещу Атлетико Мадрид на „Анфийлд“ да се проведе по план и то с публика. Преди срещата имаше само 14 потвърдени случая на COVID-19 в Ливърпул, а в петък, 20 март, този брой набъбна до 309.

Депутатите в Ливърпул бяха сред онези, които поставиха под въпро това да се позволи на 3000 привърженици Мадрид да пътуват за втория мач на „Анфийлд“ на 11 март.

„Не беше правилното решение да се проведе мачът. Хората не взимат лоши решения нарочно - може би сериозността на ситуацията не беше разбрана в правителството по това време“, каза Аштън пред „Guardian“.

„Въпреки че никога няма да разберем, мачът с Атлетико Мадрид може да бъде едно от културните събития, които повлияха на разпространението на коронавируса в Ливърпул“, допълни още Аштън.

В деня преди мача, който Атлетико спечели с 3: 2 след продължения, за да надделее с общ резултат 4:2 пред 54 000 фена, Ла Лига обяви всички мачове в първите си две дивизии да се играят при затворени врати.

Оттогава всички основни европейски лиги са прекъснати. Ла Лига беше отложена за неопределено време, докато клубовете от Висшата лига ще се съберат чрез конферентен разговор, за да преценят дали трябва да последват примера им.