Реал Мадрид - Атлетико Мадрид! Това е големият финал в сезон 2015/2016 на Шампионската лига. "Белия балет" оформи изцяло мадридския финал, след като победи Манчестър Сити с 1:0 на "Сантяго Бернабеу" и така след 0:0 в първия двубой отстрани "гражданите". 

Автогол на Фернандо, дошъл след удар на Гарет Бейл, донесе големия успех за Реал и осигури повторение на финала от преди 2 години. Тогава Реал триумфира с 10-ата си купа от Шампионската лига след драматичен двубой, в който Серхио Рамос изравни в самия край на редовното време, за да се стигне до успеха в продълженията. На 28 май в Милано обаче Атлетико ще има идеалната възможност за реванш срещу градския си съперник.

В Мадрид Реал нямаше особени проблеми с беззъбия отбор на Сити, който потърси активно гола едва в последните минути на двубоя. През почти всички 90 минути пък Реал имаше преимущество над своя съперник, но така и не успя да реализира втори гол, който да донесе спокойствие на тима.
В крайна сметка обаче всичко завърши благополучно за тима на Зинедин Зидан, който ще опита отново да триумфира за сметка на Атлетико и да завоюва 11-ата си титла на Европа.

Голямата звезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо започна като титуляр за "белия балет", но извън групата на Реал остана нападателят Карим Бензема. Неговото място бе заето от Хесе Родригес. Аут бе и Каземиро, а на негово място в халфовата линия се появи Иско. В същото време Мануел Пелегрини отново имаше възможността да разчита на Яя Туре. 

Домакински натиск в първите минути на "Бернабеу" нямаше, а дори напротив - "гражданите" започнаха двубоя напълно равностойно със своя съперник. Те обаче получиха голям удар в 9-ата минута, когато капитанът Венсан Компани получи контузия и принудително напусна терена, заменен от Мангала.

Това явно повлия на "гражданите", защото тяхната увереност се изпари и в следващите минути Реал наложи своята игра.

В 13-ата минута бе и първото положение в мача, след като Дани Карвахал центрира, а Роналдо засече с глава, но над вратата.

Резултатът бе открит 7 минути по-късно, когато Карвахал проби отдясно и подаде напред към Гарет Бейл, който не се поколеба и от трудна позиция стреля към далечния ъгъл, реализирайки изключително красив гол, за който роля имаше и рикошет в крака на Фернандо. В последствие попадението бе засипано като автогол на бразилеца.

И след попадението домакините продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена. В 36-ата минута след центриране на Тони Кроос от фаул и разбъркване в наказателното поле, Серхио Рамос вкара, но попадението не бе зачетено заради засада при паса на Кроос.

В 43-ата минута Бейл отправи нов изстрел към вратата, но този път не успя да затрудни Джо Харт.

Първата голова възможност за гостите дойде в края на първото полувреме, а при нея Фернандиньо пропусна великолепен шанс да изравни. Халфът получи добър пас от Кевин Де Брюин, освободи се пред наказателното поле, но ударът му от отлична позиция мина встрани като дори удари външната страна на гредата.

От началото на втората част Реал демонстрира, че няма никакво намерение да пуска инициативата в двубоя. Лука Модрич излезе сам срещу Харт, но несъществуваща засада спря атаката на Реал.

Роналдо на два пъти стреля към вратата като в 55-ата минута ударът му с глава попадна в ръцете на Харт, а в 59-ата отново Харт бе на мястото си, след като португалецът засече пас на влезлия като резерва Лукас Васкес.

Малко след това пък Бейл бе много близо до втория си гол в мача, който до голяма степен щеше да сложи край на интригата. Улесецът засече отлично с глава след центриране от корнер, но топката нацели напречната греда. В последствие Пепе центрира към останалия в засада Роналдо, който вкара топката във вратата с баскетболна забивка, но именно вдигнатият флаг го спаси от жълт картон.

Едва в последните десетина минути Сити опита да стигне до гола, който щеше да класира "гражданите" в следващата фаза. В 84-ата минута Де Брюин стреля опасно от фаул от малък ъгъл, но топката излезе в аут. В 89-ата минута пък Агуеро стреля опасно извън наказателното поле, но топката мина на сантиметри над вратата.

В добавеното време Реал умело успя да задържи топката в свое владение и да не позволи на съперника да вкара гол в последния момент и така заслужено си осигури място в големия финал.

Съставите на двата отбора:

Реал Мадрид: Навас; Марсело, Рамос, Пепе, Карвахал; Иско (67' Хамес), Кроос, Модрич; Бейл, Роналдо, Хесе (56' Лукас Васкес).
Манчестър Сити: Харт, Клиши, Отаменди, Компани (10' Мангала), Саня; Фернандо, Туре (61' Стърлинг), Фернандиньо, Де Брюин, Хесус Навас (69' Ихеаначо); Агуеро.