Отборът на Порто измъкна само хикс 1:1 от домакина Базел в първия мач от осминафиналния сблъсък между двата тима в Шампионската лига. Португалският тим определено може да съжалява, че не оползотвори превъзходството си в двубоя и вкара само един гол като гост на стадион „Санкт Якоб“.

Без да блести домакинът Базел водеше до 79-ата минута, когато падна изравнителното попадение от дузпа. Преди това швейцарците поведоха с един от редките си удари към вратата на Порто в 11-ата минута. Най-любопитната ситуация пък бе в 48-ата минута, когато Каземиро вкара топката във вратата на Базел и първоначално голът бе зачетен, но малко по-късно бе отменен, заради засада.

Главният съдия Марк Клатенбърг никак не пестеше картоните и след общо девет показани е почти чудо, че двата тима останаха с по 11 души на терена до края на срещата. Иначе петима от Базел и четирима от Порто получиха жълти картони.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Началото на двубоя бе повече от отлично за домакините. В 11-ата минута Фабиан Фрай пусна брилиантен дълъг пас към Дерлис Гонсалес, който овладя фронтално срещу вратата и вкара за 1:0 в полза на домакините. Порто опита да реагира мигновено и в 19-ата минута бразилецът Каземиро опита удар с глава, но топката отиде право в ръцете на вратаря на Базел Томаш Вацлик.

Голмайсторът Гонсалес обаче трябваше да бъде сменен принудително от треньора Пауло Соуса след само 25 минути игра, тъй като се контузи при сблъсък със стража на гостите Фабиано. Гонсалес бе заменен от Давиде Кала.

В средата на първото полувреме испанецът Кристиан Тейо успя да вкара топката във вратата на Базел след шут отдясно, но преди това бе отсъдена засада, въпреки недоволството на феновете на гостите на стадион „Сант Якоб”.

Футболистите на Порто бяха по-агресивни минутите до почивката, като в 43-ата Ясин Брахими стрела мощно от границата на наказателното поле, но Вацлик реагира навреме.

Гостите изживяха няколко минути на радост скоро след подновяването на играта, след като в 48-ата Каземиро реализира, но след консултация със страничния рефер, главният съдия Марк Клатенбърг отмени попадението, заради засада на гостите. Резултатът остана 1:0 в полза на домакините от Швейцария.

Десет минути по-късно португалският тим отново застраши вратата на съперника. Тейо напредна след пак от Оливер Торес, напредна и стреля, но пропусна.

Порто пропусна чисто голово положение в 65-ата минута, когато след нова грешка в защитата на домакините, топката стигна до Джаксън Мартинес, той овладя, освободи се добре и копна топката, но прехвърли вратата. Малко след това Рикардо Куарешма пусна добър пас към наказателното поле на Бадел, но бранител на домакините изчисти в корнер.

При нова опасна акция на Порто в 78-ата минута Валтер Самуел игра с ръка в наказателното поле на Базел и Клатенбърг не се поколеба да отсъди дузпа. 23-годишният бразилец Данило реализира от бялата точка и така увенча усилията на съотборниците си с попадение за 1:1 в 79-ата минута на двубоя.

До края домакините не успяха да направят нищо повече от това да запазят равенството, а Порто не стигна до нов гол във вратака на Вацлик.

Реваншът е на 10-и март в Португалия.

Стартови състави:

Базел: Вацлик, Джака, Сухи, Самуел, Сафари, Елнени, Фрай, Зуфи, Гонсалес, Щелер, Гаши

Старши треньор: Пауло Соуса

Порто: Фабиано, Данило, Маркано, Сандро, Ерера, Оливер Торес, Каземиро,Матинес, Тейо, Брахими

Старши треньор: Жулен Лопетеги

съдия: Марк Клатенбърг