След спечелването на Златната топка за 6-ти път няма как да отречем заслугите на Лео Меси през 2019 година. Но, не само това. През тази календарна година аржентинският виртуоз с топката спечели почти всичко възможно като индивидуални награди, но му избяга само една.

Ето и хронологията:

Рекордна Златна топка - 6-а в кариерата и така той изпревари съперникът си в последните години във всички съревнования Кристиано Роналдо. Резултатът от гласуването е напълно справедлив. Както обикновено Меси носи Барселона на гърба си, клубът спечели титлата в Испания и остана на крачка от финал в Шампионска лига. Трудно е да се прецени важността на играча за каталунския клуб.

Голмайстор, асистент и играч №1 в Ла Лига - Лео Меси реализира 36 гола (изпревари Бензема с 15 попадения) в 34 мача от миналия сезон, помогна на Барселона да спечели 26-а титла и за трети пореден път стана голмайстор на първенството (Трофея Пичичи). Общо за 6-ти път става голмайстор на първенството, колкото има и Телмо Сара, като с него делят и рекорда. Към 36-те си попадения Меси добави и 13 асистенции (раздели първото място с Пабло Сарабия от Севиля) и стана Играч №1 в шампионата.

Носител на Златната обувка - За трети пореден път печели наградата, а това е негов 6-ти трофей, Роналдо има 4. Аржентинецът реализира повече от 20 гола във всеки сезон, започвайки от сезон 2008/2009.

Голмайстор в Шампионска лига - Меси реализира 12 гола в 10 мача в турнира и стана голмайстор №1 в турнира за 6-ти път.

Играч на годината на ФИФА - Аржентинецът събра 46 точки, изпревари Ван Дайк с 8 и Роналдо с 10 точки.

През тази година единствената индивидуална награда, която избяга на Меси беше THE BEST на УЕФА, където първото място зае Ван Дайк.