Днес отбелязваме 20 години от невероятния гол на легендарния Габриел Батистута срещу Манчестър Юнайтед в Шампионската лига през сезон 1999/00.

Батигол е всеизвестен като една от най-обичаните футболни личност в света.  Под зорки поглед на Джовани Трапатони Ла Виола попадна в група с Арсенал и Барселона. Батистута не разочарова срещу „артилеристите”, вкарвайки с финес покрай Дейвид Сийман от малък ъгъл на „Уембли”, за да донесе на италианците безценна победа, която изхвърли лондонския клуб от турнира.

Тогава ерата беше такава, че има две групови фази, а Фиорентина отиде при втората в група с Манчестър Юнайтед, Бордо и Валенсия. Батигол вкара срещу тогавашния европейски шампион за успеха с 2:0 във Флоренция, а равенство във Франция и победа срещу Валенсия остави „виолетовите” в много добра позиция за продължаване напред.

Последва поражение от испанския тим, за да се стигне до мача с „червените дяволи”, който беше пети от групата. Тогава само 16 минути отнеха на славния аржентинец да впечатли света.

Тогава той получи пас от Анджело Ди Ливио и премина с лекота край Яп Стам. Последва топовен изстрел от 35 метра, като топката бе неуловима за австралийския страж на „червените дяволи” тогава – Марк Боснич. Макар прекрасният гол, то английският клуб се върна в мача и дори взе победата с 3:1.

Равенство 3:3 с Бордо в последния кръг пък сложи край на европейската авантюра на Фиоренина и Батистута, като тимът завърши трети в групата, а нападателят през лятото напусна Флоренция, за да подсили Рома.