С две попадения на Лионел Меси Барселона взе почти решителен аванс пред Арсенал в осминафиналния им сблъсък от тазгодишното издание на Шампионската лига. Актуалният клубен първенец на Европа ужили "топчиите" с 2:0 в собствения им дом, а аржентинецът най-сетне успя да се разпише в сблъсък срещу Петър Чех. Англичаните съвсем не страдаха от липса на положения, ала в заключителните минути фамозното трио на "блаугранас" Меси, Суарес и Неймар се развихри с пълна мощ и спомогна за голямата стъпка към четвъртфиналите.

Днешният мач беше седмият, в който Бълхата се изправи срещу чешкия национал, който го бе отчаял тотално в предишните 6. Меси не само, че нямаше гол срещу Чех, но също така бе пропуснал една дузпа и ударил общо 3 греди. Дори и присъствието на 33-годишния страж обаче не сработи и сега Арсенал е на път за 6-и път поред да изхвърчи от Шампионската лига в осминафиналите.

Двубоят на „Емиратс“ започна със сериозен натиск на домакините, които в първия четвърт час имаха почти пълен контрол върху топката. Англичаните имаха няколко опасни атаки, които не развиха много добре, а постепенно гостите се окопитиха и взеха нещата под контрол.

Въпреки това „артилеристите“ бяха отборът с първото голово положение. Преориентирането им към игра на контраатака даде резултати в 22-ата минута. Тогава Санчес се измъкна на скорост отляво и върна леко назад атаката с подаване към Бейерин на другия фланг. Защитникът пусна към Йозил в наказателното, който сви обратно към него, а Масчерано блокира с тяло последвалия изстрел. Топката се озова у Алекс Окслейд-Чембърлейн, който на метри от вратата се подхлъзна при изстрела и шутира право към Тер Стеген.

Барса изглеждаше доста предпазлив през първата част и създаде първата си по-остра атака в добавеното време на първата част. Тогава Серхио Бускетс с диагонален пас намери Дани Алвеш отдясно в наказателното поле, а бразилецът от въздуха центрира към непокрия Луис Суарес. Уругваецът обаче се изложи със завършващия удар, като от упор стреля покрая десния стълб.

Втората част стартира с невероятна атака на каталунците. В 49-ата минута Иниеста проби спокойно с топка в крака и изчака идеалния момент, за да изведе Неймар покрай Ектор Бейерин. Бразилецът изскочи сам срещу Чех, но пропусна да вдигне глава и да види, че вратарят е излязъл да го пресрещне. Чехът се разтегна и направи атрактивно спасяване с крак.

Арсенал показа, че не се е предал в 60-ата минута, когато и Тер Стеген направи не по-малко брилянтна намеса. Оливие Жиру се справи с Масчерано в битката за висока топка в наказателното поле и стреля много опасно с глава, като опита да хване в крачка вратаря. Германецът, макар да бе тръгнал наляво, успя да се хвърли в другата посока и да избие топката точно на голлинията.

Последваха десетина напрегнати минути за гостите, тъй като съставът на Арсен Венгер тръгна масирано напред. Вместо гол за домакините обаче този устрем доведе до тъкмо обратното – Неймар получи дълъг пас отляво и пусна пред себе си за Суарес. Последният овладя и изчака включването на бразилеца, като го изведе сам срещу двама бранители. Неймар задържа внимателно и пусна вдясно за Лео Меси, който с лъжливо движение свали Чех на земята и шутира точно за 1:0.

След попадението Арсенал лека-полека се отдаде на отчаянието и в 78-ата минута Барса тресна греда. Меси изведе Неймар сам отляво, но бразилецът реши да лъже двама бранители и шутът му бе блокиран. Топката намери начин да стигне до Луис Суарес, който от 6-7 метра стреля ниско покрай Чех и разтресе левия стълб.

Пълният крах за „топчиите“ стана факт в 82-ата минута, а шпагатът на Матийо Фламини срещу Меси в наказателното поле като че ли сумира всичко. В опита си да изчисти една зле избита от Мертезакер топка, французинът изрита здраво Лео Меси през краката. Реферът Джунейт Чакър нямаше избор, освен да посочи бялата точка, а потърпевшият отбеляза с премерен шут в долния десен ъгъл.

В самия край Неймар можеше тотално да убие интригата в двубоя, като от упор стреля опасно с глава, а Чех трябваше да избива с две ръце в ъглов удар.

Реваншът на "Камп Ноу" е на 16 март.

АРСЕНАЛ – БАРСЕЛОНА 0:2

0:1 Лионел Меси 71'

0:2 Лионел Меси 83'-дузпа

Арсенал (4-2-3-1): Петър Чех – Ектор Бейерин, Лоран Кошчелни, Пер Мертезакер /к/, Начо Монреал – Франсис Коклен (82' - Матийо Фламини), Аарън Рамзи – Алексис Санчес, Алекс Окслейд-Чембърлейн (50' - Тио Уолкът), Месут Йозил – Оливие Жиру (73' - Дани Уелбек)

Треньор: Арсен Венгер

Барселона (4-3-3): Марк-Андре тер Стеген – Даниел Алвеш, Жерар Пике, Хавиер Масчерано, Жорди Алба – Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста /к/- Лионел Меси, Луис Суарес, Неймар

Треньор: Луис Енрике

Стадион: „Емиратс“ (Лондон, Англия)

Главен съдия: Джунейт Чакър (Турция)


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS