Отборът на Ювентус си гарантира, че ще се класира за осминафиналите в Шампионската лига, а кръг преди края остава лидер в група H. У дома Кристиано Роналдо и компания надвиха трудно Валенсия с 1:0. Португалецът положи много усилия да се изравни с Раул Гонсалес, като в крайна сметка поднесе асистенцията за победния гол, дело на Марио Манджукич.

„Старата госпожа” всъщност можеше още тази вечер да си гарантира продължаване напред като лидер, ако не беше късният победен гол на Маруан Фелаини за Манчестър Юнайтед при домакинството срещу Йънг Бойс. Така Юве е първи с 12 точки, на две пред Манчестър Юнайтед, който също е сигурен за следващата фаза. Валенсия остава твърдо трети с 5 пункта и ще играе в елиминациите на Лига Европа, докато Йънг Бойс със сигурност завършва последен (само с 1 точка).

Торинци започнаха много амбициозно, като още в първата минута Кристиано Роналдо не се посвени да стреля, а силният му шут профуча покрай вратата, охранявана от бившия вратар на „бианконерите” Норберто Нето. Секунди по-късно, Роналдо отново се озова на позиция за обстрел, като и този път мерникът му изневери.

Някъде тук обаче илюзиите на домакинските фенове за лесен мач приключиха. През големи периоди от първото полувреме испанците играха най-малко на едно ниво с италианския си съперник. Приоритетът пред „лос че” беше ограничаване атакуващата мощ на Юве и до голяма степен момчетата на Марселино се справиха със задачата.

В 23-ата минута все пак отново Роналдо се оказа във вихъра на събитията. Пауло Дибала блесна с хубав пас към набралия скорост отляво Алекс Сандро, който сви топката назад за португалеца. Петкратният носител на „Златната топка” намери начин да прокара кълбото през купа от играчи, но не и да го насочи в целта.

Валенсия отвърна с нелош шанс в 28-ата минута . Центриране отляво беше изчистено от бранителите на Юве и попадна право у Даниел Вас. Той не се поколеба да шутира от въздуха, а за облекчение на плонжиралия Войчех Шчесни кълбото прелетя встрани.

Най-чистият шанс за първата част се откри именно пред гостите. В продължението Даниел Парехо изпълни по перфектен начин ъглов удар, а централният бранител Муктар Диакаби се извиси и с глава насочи кълбото право под гредата. Единствено брилянтният рефлекс на Шчесни направи разликата, а двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево реми.

Второто полувреме беше нещо далеч по-различно от Ювентус, като отново Роналдо обстрелва още в откриващите минути, този път от пряк свободен удар. Постепенно се усещаше как капанът около испанците се затяга и в 59-ата минута голът дойде. Жоао Кансело с деликатен пас намери Кристиано отляво в наказателното поле. Португалецът спря на място и след няколко резки финта заблуди Даниел Вас. Последва прецизно успоредно подаване, намерило Манджукич на празна врата – 1:0.

За миг феновете по "Алианц Стейдиъм" изтръпнаха, защото в 62-ата минута Валенсия като че ли изравни резултата. Дани Парехо центрира от пряк свободен удар, а на първа греда Диакаби отклони кълбото покрай Киелини и го прати в далечния ъгъл. Съдиите обаче изобщо не се заблудиха и видяха съвсем умишлената игра с ръка на защитника, който много добре знаеше какво е сторил и не оспори жълтия си картон. Резултатът остана 1:0 в полза на домакините.

Две минути по-късно хърватинът можеше да убие всякаква интрига, ако беше по-прецизен при добавката след един неуспешен пряк свободен удар, изпълнен от Дибала. Нето демонстрира удивителен рефлекс, за да попречи пасивът на отбора му да стане по-сериозен.

В 68-ата минута Дибала овладя спиращо дъха подаване точно пред наказателното поле и вложи цялата си сила в изстрела. Вратарят на Валенсия за пореден път беше на висота и по известен само на него начин изби кълбото над гредата.

17 минути преди края Нето успя да откаже и Роналдо, след като португалецът по отличен начин се извиси и засече центриране на Дибала от ъглов удар. Бразилският страж реагира своевременно и дори успя да улови никак не безопасният изстрел.

Не стана ясно дали Масимилиано Алегри даде нареждания на своя тим да се дръпне леко по-назад за последните минути, ала поведението на Юве се промени именно в такава посока. Това предостави инициативата на Валенсия, който обаче вече играеше леко обезверено. Все пак гостите стигнаха до подобие на голов шанс в 86-ата минута, когато Гонсало Гедеш получи топката на около десетина метра от вратата. Шутът на португалеца излезе несполучлив и не бе проблем за Шчесни да улови.

Така мачовете от последния кръг - Валенсия-Манчестър Юнайтед и Йънг Бойс-Ювентус - имат отношение единствено за челните две позиции. На 12 декември "бианконерите" трябва да преследват задължителна победа, за да обезсмислят резултата от другата среща и да финишират като лидери. Ако ненадейно италианците сбъркат срещу аутсайдера в групата (дори само реми), а Юнайтед спечели (което е единствената му опция, ако иска да бъде първи в потока), то тогава англичаните ще имат предимство заради по-добрите показатели в преките двубои.