В мач, който със сигурност ще остане завинаги в историята на Шампионска лига, Манчестър Сити победи Тотнъм с 4:3, но в крайна сметка отпадна след общ резултат 4:4 и заради головете на "шпорите" на чужд терен. В първия двубой в Лондон тимът на Маурисио Почетино бе победил с 1:0, но голямото шоу бе на "Етихад". 

Двата отбора изиграха спиращи дъха на всеки футболен фен 90 минути, изпълнени с голове, интересни положения и невероятна драма в самия край.

Всичко започна с четири гола за рекордно кратко време в историята на Шампионска лига - 11 минути. Рахийм Стърлинг откри, Хьон Мин Сон обърна с две попадения, а Бернардо Силва изравни. В 21-ата пък Стърлинг даде нов аванс на "гражданите" с второто си попадение в двубоя.

Четирите гола за 11 минути - абсолютен рекорд в Шампионска лига

Шоуто продължи и след почивката, когато Сити имаше видимо предимство. То доведе до четвърти гол, дело на Серхио Агуеро. При този резултат "гражданите" бяха на полуфинал. Само че влезлият като резерва Фернандо Йоренте вкара скъпоценен трети гол за Тотнъм в 73-ата минута, с който отново "шпорите" бяха с предимство.

Най-драматичният момент обаче предстоеше в продължението на мача, когато Стърлинг вкара пети гол за Сити. Празненствата по трибуните и на терена започнаха моментално, но секунди по-късно Джунейт Чакър обля всички празнуващи със студен душ, след като с помощта на VAR видя засада при паса към Агуеро и отмени попадението.

Така за поредна година Сити и Пеп Гуардиола се провалиха в опитите си да триумфират в Шампионска лига. Тотнъм пък продължава към полуфиналите, където ще срещне сензацията на турнира Аякс. За тима от Лондон това е първо достигане до полуфиналната фаза от 1962 година насам.

Гуардиола: Подкрепям VAR, но от друга страна Йоренте вкара с ръка

Сон: Лудница! Никога не съм виждал такова нещо!

Хари Кейн избухна: Обичам ви, момчета!

Но как се разви уникалното шоу?

Едва ли някой е очаквал това, което се случи в първите 11 минути на двубоя, в които паднаха 4 попадения за 2:2. Всичко започна в 4-ата, когато Кевин де Брюин проби прекрасно, след което намери отляво в наказателното поле Рахийм Стърлинг. Той си осигури позиция за стрелба и с отличен изстрел в далечния ъгъл вкара първия гол на "Етихад".

3 минути по-късно Хьон Мин Сон се възползва от лоша игра в отбраната на Сити и изравни. А след още 120 секунди кореецът вече бе вкарал и втори гол. След грешка в центъра на терена на Аймерик Лапорт, гостите осъществиха бърза контра чрез Лукас Моура, той продължи към Кристиан Ериксен, той намери Сон, който на свой ред с прекрасен изстрел от границата на наказателното поле матира Едерсон. 

Невероятните минути в Манчестър продължиха. На практика в ответната атака Бернардо Силва получи удобна топка от Серхио Агуеро отдясно по атаката и след качествен удар по земята вкара за 2:2 - четвърти гол за 11 минути, което се оказа и рекорд за най-бързо вкарани четири попадения в мач от Шампионска лига.

Последваха няколко малко по-спокойни минути преди в 21-ата да дойде и петият гол за двубоя. Той бе за домакините и бе втори на Стърлинг. След хубава комбинация отдясно Де Брюин пусна хитър пас по земята към намиращия се на задната греда английски национал, който от малък ъгъл реализира за 3:2.

Домакините продължиха да бъдат по-активни, но до края на полувремето най-чистото положение бе за "шпорите" като Сон можеше да оформи хеттрика си, но стреля покрай страничния стълб.

През второто полувреме Сити определено заигра доста по-добре от Тотнъм и от самото му начало започна да търси четвърти гол. Той дойде в 60-ата минута, когато Агуеро за пореден път се превърна в герой за "гражданите". В основата на гола обаче бе Де Брюин, който мина през трима и подаде вдясно в наказателното поле към аржентинеца, който с мигновен и много силен шут разстреля Лорис.

Така за първи път от началото на мача Сити се оказа във временно печеливша позиция в сблъсъка.

"Шпорите" нямаха много атаки през второто полувреме, но при една от редките такива резервата Фернандо Йоренте вкара на практика победния трети гол. След центриране от корнер в купа от играчи испанецът успя да засече топката с тялото си и да я вкара във вратата. Радостта все пак трябваше да почака, защото съдията Джунейт Чакър поиска да види повторението заради съмнения за игра с ръка. След внимателно анализиране на ситуацията обаче турчинът посочи центъра.

Домакините логично се втурнаха в атака в търсене на гола, който да го класира. И в третата минута те мислеха, че са направили именно това. Рахийм Стърлинг вкара от близко разстояние след пас на Гюндоган, а футболисти и фенове започнаха големия купон. Пеп Гуардиола и всички около него имаха нужда от доста време преди да забележат, че Чакър отново е прибегнал към VAR. А видео повторението показа това, което реферът подозираше - че при паса към Гюндоган е имало засада заради рикошет в крака на Бернардо Силва. Голът бе отменен, а с това и надеждите на "гражданите" бяха секнати по най-болезнения начин.

Така Сити за поредна година ще се концентрира върху борбата за титлата в Англия. Тотнъм пък вече мисли за полуфиналите с Аякс и шансът да стигне до двубоя за трофея в най-популярния европейски турнир.

Манчестър Сити - Тотнъм 4:3 (общ резултат 4:4)

1:0 Рахийм Стърлинг 4'
1:1 Хьон Мин Сон 7'
1:2 Хьон Мин Сон 10'
2:2 Бернардо Силва 11'
3:2 Рахийм Стърлинг 21'
4:2 Серхио Агуеро 59'
4:3 Фернандо Йоренте 73'

 
Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон - Менди (84' Сане), Лапорт, Компани, Уолкър - Давид Силва (63' Фернандиньо), Гюндоган, Де Брюин - Бернардо Силва, Агуеро, Стърлинг

Тотнъм (4-2-3-1): Лорис - Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз (90'+1 Санчес) - Сисоко (41' Йоренте), Уаняма - Али, Ериксен, Моура (82' Дейвис) - Сон

Мачът минута по минута:

90'+5 КРАЙ НА МАЧА - ТОТНЪМ Е НА ПОЛУФИНАЛ СЛЕД ОБЩ РЕЗУЛТАТ 4:4.

90'+3 Сити вкара пети гол, който обаче е отменен след VAR! Пеп Гуардиола и играчите му вече бяха изпаднали в делириум след гол на Рахийм Стърлинг. Малко след това обаче той бе отменен, след като VAR показа на Джунейт Чакър, че при топката към Гюндоган е имало рикошет в крака на Бернардо Силва, което означава засада.

90'+1 Пет минути добавено време.

90'+1 Давинсон Санчес заменя Дани Роуз.

86' Гюндоган пропусна изключителен шанс! Сане свали топката към сънародника си с глава, който от 2 метра стреля с воле над вратата.

83' За Сити пък Лерой Сане ще засили атаката на тима, той заменя Бенжамен Менди.

81' Бен Дейвис заменя Лукас Моура

79' Агуеро стреля с глава в ръцете на Лорис.

73' Шоуто продължава - 4:3 след гол на Фернандо Йоренте!  След центриране от корнер в купа от играчи испанецът успя да засече топката с тялото си и да я вкара във вратата. Радостта трябваше да почака, защото Джунейт Чакър поиска да види повторението заради съмнения за игра с ръка. След внимателно анализиране на ситуацията обаче той посочи центъра!

63' Смяна за Сити: Фернандиньо заменя Давид Силва.

60' 4:2 за Ман Сити! Агуеро за пореден път е герой за "гражданите". В основата на гола бе Де Брюин, който мина през трима и подаде вдясно в наказателното поле към аржентинеца, който с мигновен и много силен шут разстреля Лорис!

58' Първи шанс за Тотнъм през второто полувреме. Йоренте стреля опасно с глава, но без успех.

56' Поредно положение за Сити, Бернардо Силва засича с глава след центриране, но стреля в аут.

54' Продължителна атака на Сити, Де Брюин стреля мощно по диагонала, но Лорис показа класата си и изби в корнер.

50' Сити остана на косъм от четвърти гол в мача! Стърлинг стреля фронтално срещу вратата, Лорис показа рефлекс, но избиването му създаде предпоставки за добавка. Все пак такава нямаше.

49' Де Брюин стреля с доста сила, топката обаче минава над вратата.

48' Пряк свободен удар за Сити на границата на наказателното поле след нарушение на Хьон Мин Сон. Кореецът получава жълт картон и ще пропусне следващия мач на тима си в евротурнирите.

НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ

КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ

45'+2 Стърлинг пробива през центъра, но се забави с паса и в крайна сметка изгуби топката.

43' Сон бе близо до трети гол! Чудесен финт отляво и стрелба по диагонала, при която топката мина покрай страничния стълб.

41' Ситуацията при Сисоко се оказва по-сложна. Той напуска терена принудително, а на негово място влиза Фернандо Йоренте.

37' Агуеро получава топката в наказателното поле, с гръб към вратата, моментално обаче се обръща и стреля, но изстрелът му е блокиран от Алдервейрелд.

34' Тежък сблъсък между Сисоко и Де Брюин, все пак и двамата ще продължат мача.

32' Дани Роуз стреля отдясно, но ударът му е неточен.

21' 3:2 за Манчестър Сити! Невероятното голово шоу в Манчестър продължава!! Хубава комбинация отдясно, Де Брюин пусна хитър пас по земята към намиращия се на задната греда Стърлинг. Никой не притесняваше английския национал, който от малък ъгъл успя да вкара втория си гол в двубоя!

18' Опит за изненадващ удар на Давид Силва от фаул, топката минава над вратата.

И рекорд за най-бързо вкарани 4 гола в мач от Шампионска лига:

11' 2:2! Невероятни минути в Манчестър. На практика в ответната атака Бернардо Силва вкрва четвъртия гол в мача. Португалецът получи удобна топка от Серхио Агуеро отдясно по атаката, а след удар по земята вкарва за 2:2!

9' 1:2! Какво се случва в Манчестър?! Тотнъм повежда с 2:1 и се доближава изключително много до продължаването напред! След грешка на Лапорт в центъра на терена, гостите осъществиха бърза атака чрез Лукас Моура, той продължи към Кристиан Ериксен, той намери Сон, който с прекрасен изстрел от границата на наказателното поле матира Едерсон!

7' 1:1! Само 3 минути по-късно резултатът е изравнен с много ценен гол като гости на "шпорите". Негов автор е Хьон Мин Сон! 

4' 1:0 за Ман Сити! Кевин де Брюин проби прекрасно, след което намери в наказателното поле Рахийм Стърлинг отляво. Той си осигури позиция за стрелба и с прекрасен изстрел в далечния ъгъл изравни общия резултат в сблъсъка!

НАЧАЛО НА МАЧА

Съставите на двата отбора:

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон - Менди, Лапорт, Компани, Уолкър - Давид Силва, Гюндоган, Де Брюин - Бернардо Силва, Агуеро, Стърлинг

Тотнъм (4-2-3-1): Лорис - Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз - Сисоко, Уаняма - Али, Ериксен, Моура - Сон

В Тотнъм промените в сравнение с първия мач са две и се налагат заради контузиите на двамата Хари - Уинкс и Кейн. Техните места заемат Уаняма и Моура.

Пеп Гуардиола пък прави четири промени. Фернандиньо, Марез и Отаменди са на пейката, а Фабиан Делф дори не е в групата. В титулярните 11 влизат Компани, Бернардо Силва, Де Брюин и Менди.