Барселона се наложи с категоричното 3:0 при домакинството на Ливърпул в първия полуфинален двубой от Шампионска лига, който се игра на „Камп Ноу“. Геният на Лионел Меси блесна с два гола във вратата на Алисон, а първото попадение бе дело на Луис Суарес. Ливърпул имаше превъзходството през по-голямата част от второто полувреме, но не успя да се възползва от възможностите си, а Барселона изигра страхотни последни 15 минути, в които дори можеше да постигне още по-изразителен успех. Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде изигра стратегически много силно мача. Това е първа победа на Барселона над Ливърпул на "Камп Ноу". Барселона вече има над 500 гола вкарани в Шампионска лига и се превърна във втория отбор с подобно постижение в турнира след Реал Мадрид. 

Барселона създаде напрежение в наказателното поле на Ливърпул в 3-та минута, когато Филипе Коутиньо комбинира с Иван Ракитич, който бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Ливърпул, но вместо да стреля реши да търси Луис Суарес, а Жоел Матип се намеси и изби топката в корнер. 

Жорди Алба комбинира с Лионел Меси в 13-та минута, а той стреля, но ударът му бе блокиран. След това топката попадна отново в Меси, който се опита да преодолее Матип, защитникът на Ливърпул игра с ръка, но съдията Бьорн Кайперс прецени, че няма основание да свири дузпа за домакините. 

Филипе Коутиньо отправи хубав удар в 15-та минута, но Алисон Бекер спаси. 

Наби Кейта получи контузия в 22-та минута и бе сменен две минути по-късно от Джордан Хендерсън. 

Барселона поведе в резултата в 26-та минута, когато Артуро Видал комбинира с Филипе Коутиньо, а той продължи към Жорди Алба, който центрира в наказателното поле на Ливърпул, където Луис Суарес бе изпуснат и вкара топката във вратата на Алисон. Това е гол номер 177 за Суарес с екипа на Барселона. 

Садио Мане получи много хубав извеждащ пас зад гърба на двамата централни защитници на Барселона в 35-та минута. Сенегалският нападател излезе сам срещу Тер Стеген, но стреля над напречната греда в аут. 

Ливърпул организира много добра атака в 47-та минута. Вайналдум подаде към Джеймс Милнър, който отправи много коварен удар, но Тер Стеген внимаваше и изби в корнер. 

Мохамед Салах отправи много опасен удар от дистанция в 53-та минута, но Тер Стеген плонжира и изби в корнер. 

Мохамед Салах проби по десния фланг в 59-та минута, след което пусна пас към Садио Мане, но той остави топката за Джеймс Милнър, който стреля, но ударът му бе отразен от Тер Стеген. 

Барселона организира добра атака в 63-та минута. Лионел Меси подаде към Видал, който бе изведена на отлична позиция в наказателното поле на Ливърпул, но вместо това реши да търси Луис Суарес и това позволи на Върджил ван Дайк да изчисти топката. 

Жоел Матип на два пъти не действа точно в 66-та минута, но Алисон улови топката преди с нея да може да играе Лионел Меси.  

Лионел Меси пусна много добър пас към Луис Суарес в 68-та минута, но той се забави и това позволи на Ван Дайк да се намеси и да изчисти. 

Барселона удвои своята преднина в срещата в 75-та минута. Серхи Роберто подаде към Луис Суарес, който отправи удар с бедро, а топката срещна напречната греда на вратата на Ливърпул. След това тя попадна в Лионел Меси, който не пропусна да вкара в опразнената врата.

Истинският гений на Лионел Меси блесна в 82-та минута. Аржентинецът вкара приказен гол, като завъртя топката неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на Алисон от фаул от 29 метра. Бразилският вратар нямаше какво да направи при удара на Меси. По този начин Лео записа своя гол номер 600 в кариерата си във всички надпревари. 

Ливърпул изпусна страхотна възможност да вкара гол в 84-та минута. Мърсисайдци организираха добра атака и създадоха хаос в наказателното поле на Барселона. Роберто Фирмино стреля, но Иван Ракитич успя да изчисти от гол линията. След това топката попадна в Мохамед Салах, който в опита да вкара в опразнената врата, прати топката в левия стълб на вратата на Тер Стеген. 

Тер Стеген излезе неразчетено в първата минута на добавеното време на срещата и увисна, след което се наложи Нелсон Семедо да изчиства топката пред гол линията. 

Барселона пропусна да вкара четвърти гол във втората минута на добавеното време на срещата, когато каталунците организираха страхотна контраатака. Трима играчи на Барселона бяха само срещу двама футболисти на Ливърпул. Лионел Меси подаде към Луис Суарес, но ударът на уругваеца бе слаб и бе блокиран. 

Барселона пропусна нова възможност в петата минута на добавеното време, когато каталунците отново нападаха на контраатака. Иван Ракитич подаде към Усман Дембеле, пред когото се откри много добра позиция в наказателното поле на Ливърпул, но ударът на французина бе безкрайно неточен. 

Барселона направи нов непростим пропуск в заключителните секунди на двубоя, когато "блаугранас" отново организира контраатака. Лионел Меси подаде към Усман Дембеле, който бе на чиста позиция сам срещу Алисон, но отправи много слаб удар, право в ръцете на бразилския страж. 

Така Барселона докосва финала в Шампионска лига, който ще бъде първи за „блаугранас“ от 2015-та насам. Тогава тимът надигра Ювентус в спора за трофея с 3:1. Ливърпул пък се отдалечи от сблъсъка за най-престижната европейска клубна титла, след като през изминалия сезон достигна до спора за отличието, но загуби от Реал Мадрид с 3:1. Барселона вече завоюва титлата в Ла Лига, като им предстои гостуване на Селта в местния шампионат, докато Ливърпул продължава битката за титлата във Висшата лига, като ще пътува за визита на Нюкасъл. Реваншът между каталунци и мърсисайдци е следващия вторник.

Барселона - Ливърпул 3:0

1:0 Луис Суарес 26'

2:0 Лионел Меси 75'

3:0 Лионел Меси 82'

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген – 20. Серхи Роберто, 3. Жерар Пике, 15. Клеман Ленгле, 18. Жорди Алба – 4. Иван Ракитич, 5. Серхио Бускетс, 22. Артуро Видал – 10. Лионел Меси, 9. Луис Суарес, 7. Филипе Коутиньо

Старши треньор: Ернесто Валверде

Ливърпул: 13. Алисон Бекер – 12. Джо Гомес, 4. Върджил ван Дайк, 32. Жоел Матип, 26. Андрю Робъртсън – 7. Джеймс Милнър, 8. Наби Кейта, 5. Джорджиньо Вайналдум 3. Фабиньо – 10. Садио Мане, 11. Мохамед Салах

Старши треньор: Юрген Клоп

Съдия: Бьорн Кайперс (Хол)

Стадион: „Камп Ноу“