Отборът на Аталанта записа мечтан резултат в първия си исторически осминафинал в Шампионската лига. „Бергамаските” разбиха с 4:1 испанския Валенсия на „Джузепе Меаца” в Милано и направиха много сериозна заявка за участие в следващата фаза на надпреварата, в която участват за първи път.

Домакините направиха един от най-силните си мачове през сезона до този момент и логично се поздравиха с изразителен успех. От своя страна тимът на Валенсия определено разочарова с представянето си и в реванша ще има тежката задача да заличава три гола пасив. Отбелязаното попадение на чужд терен все пак запазва шансовете на „прилепите”, колкото и минимални да са те.

Играчите на Джанпиеро Гасперини взеха инициативата от първата минута, а още в 8-ата минута те имаха страхотен шанс да открият резултата. Марио Пашалич бе изведен абсолютно сам срещу вратаря Доменек, който показа невероятен рефлекс и успя да избие топката и да предотврати сигурен гол.

Доменек обаче не можа да реагира по най-добрия начин в 16-ата минута, когато домакините от Бергамо откриха резултата. Капитанът Гомес получи отляво и центрира ниско в наказателното поле, къде Хатебур изпревари противников състезател и насочи топката към вратата. Доменек докосна коженото кълбо с десния крак, но не и да избие изстрела.

Домакините продължиха да доминират и да създават по-интересните неща на терена, но след половин час игра, гостите бяха много близо до изравняване на резултата. След бързо изпълнение на наказателен удар, Торес нахлу в наказателното поле и излезе на страхотна позиция, но изстрелът му срещна левия страничен стълб.

Пет минути преди почивката капитанът на Аталанта Пако Гомес, който бе най-добрият в редиците на домакините в мача, бе много близо до удвояването на резултата, но останал сам срещу противниковия страж, не успя да реализира.

Това все пак направи Йосип Иличич, който удвои преднината на „бергамаските” в 42-ата минута. Той се измъкна от опеката на двама защитници на Валенсия и с мощен удар от границата на наказателното поле изненада Доменек за 2:0.

В началото на втората част гостите от Валенсия имаха добър шанс да се върнат в мача, но Солер не успя да се разпише от много добра позиция.

В 57-ята минута Фройлер предреши крайния победител в срещата с прекрасно изпълнение от близо 22 метра. Тпй се възползва от грешка при изнасянето на топката от страна на гостите, и с много премерен и фалцов удар стреля в далечния ъгъл на вратата, за да оформи класиката за Аталанта.

В 62-ата минута Хатебур вкара втория си гол в срещата за 4:0. Той получи отдясно около централната линия, пое и след като направи спринт от около 40 метра, намери сили да стреля по диагонала да преодолее стража на испанците.

Почетното попадение за Валенсия вкара Черишев в 66-ата минута, само две след като се появи в игра като резерва.


АТАЛАНТА – ВАЛЕНСИЯ 4:1

1:0 Хатебур 16', 2:0 Иличич 42', 3:0 Фройлер 57', 4:0 Хатебур 63', 4:1 Черишев 66'

Стадион: „Джузепе Меаца”, Милано, Италия

Редер: Майкъл Оливър (Англия)


Аталанта: Голини, Толой, Паломино, Джимсити, Хатебур, Де Роон, Фройлер, Госенс, Гомес, Иличич, Пашалич

Треньор: Джанпиеро Гасперини

Валенсия: Доменек, Гая, Диакаби, Мангала, Вас, Кондобия, Феран, Парехо,  Солер, Гедеш, Гомес

Треньор: Алберт Селадес