Отборът на Атлетико Мадрид премина по възможно най-трънливия път, за да достигне четвъртфиналите в Шампионската лига. Испанците отстраниха Байер Леверкузен на своя "Висенте Калдерон" след успех с 1:0 в редовното време, който впоследствие доведе мача до продължения и дузпи. При тях нервите на германците не издържаха и "дюшекчиите" се наложиха с 3:2!

Първата среща между двата тима през февруари приключи 1:0 в полза на "аспирините", които обаче не показаха и грам от скоростта и импровизацията, а през голяма част от времето се задоволяваха единствено с това да рушат играта. Логично съставът на Роджър Шмид не сътвори почти нищо забележително в предни позиции и продължи тенденцията да губи елиминационни мачове в евротурнирите, щом се стигне до изпълнение на наказателни удари.

Мадридчани също не играха на върха на възможностите си, но пък през цялото време бяха тласкани мощно напред от изумителната си публика. Марио Суарес отбеляза единственото попадение през първото полувреме при доста щастливо стечение на обстоятелствата, докато преминаването в следващия етап от турнира, гарнирано с поредната демонстрация на характер, със сигурност ще притъпи забележките към играта на "дюшекчиите".

Началото на мача беше равностойно, като беше необходим около четвърт час преди Атлетико да установи по-траен контрол върху топката. Байер предпочиташе да пресреща противника в собстевната си половина, което се получаваше, но при контраатаките германците допуснаха прекалено много брак.

Това позволи на мадридчани да трупат самочувствие и най-вече статични положения пред вратата на Бернд Лено. Преди да открият резултата обаче, домакините трябваше да извършат принудителна вратарска смяна в 22-ата минута. Мигел Моя се контузи доста неприятно, докато опитваше съвсем обикновено улавяне на топката. При кълбото си вратарят удари коляното си и в крайна сметка Ян Облак го замени.

Това не намали инерцията на Атлетико, който с доста късмет откри пет минути след смяната. Центриране от пряк свободен удар доведе до кратък смут пред Лено, където Кани опита удар с глава и бе блокиран. Топката беше избита слабо и попадна право на пътя на Марио Суарес, който от 18-19 метра стреля без подготовка. Лено щеше да хване удара му, ако Йомер Топрак не бе решил да подлага крак и спомогна кълбото да навести собствената му врата – 1:0.

Едва в края на полувремето „аспирините“ успяха да организират по-сносна атака, в основата на която беше Хьон-Мин Сон. Кореецът се понесе с топката към наказателното поле, подаде вляво за включилия се в атака Уендел, който му върна с остро центриране. Нападателят обаче не можа да засече успешно и Облак затисна кълбото.

След паузата Диего Симеоне опита да раздвижи играта на своя тим, като извади бледия Кани и пусна Раул Гарсия. Въпреки това и двата тима изиграха доста предпазливо вторите 45 минути, като рядко поемаха по-сериозни рискове.

Шансът можеше да се усмихне на „дюшекчиите“ в 70-ата минута, когато Коке центрира меко от фаул, а при лявата греда именно Гарсия бе оставен непокрит. Испанецът обаче не очакваше, че топката ще стигне до него заради големия брой защитници и не можа да я отклони към вратата от непосредствена близост.

Испанците продължиха да опитват с изсипаните топки, но и те заиграха с едно на ум до приключването на редовното време. Продълженията започнаха в същото темпо, като през първия допълнителен четвърт час най-интересният епизод бе ударът с лакът на Ролфес срещу Гарсия, който завърши с аркада под окото за халфа на Атлетико. Съдията Никола Рицоли обаче не видя ситуацията и появилият се като смяна капитан на Байер се размина без картон.

Домакините стигнаха до рядко чист шанс в самото начало на второто продължение. Арда Туран се справи с Уендел отдясно и пусна по тревата за Раул Гарсия в наказателното поле. Испанецът моментално шутира високо към близкия ъгъл на Лено, който изби над гредата.

Жребият при дузпите определи домакините да стрелят първи към вратата на Лено, който обаче дори не беше принуден да се намесва. Раул Гарсия започна ужасяващо, като изпрати кълбото високо над целта. Хакан Чалханоглу можеше да даде аванс за Байер, ала реши да подходи твърде хитро със слаб удар в центъра на вратата. Ян Облак няк се усети и само приклекна, за да спаси.

Антоан Гризман реализира първата дузпа с шут в горния ляв ъгъл, а секунди по-късно Ролфес изкопира изпълнението, за да изравни - 1:1 от бялата точка. Марио Суарес даде аванс на домакините, а след него Йомер Топрак се скова и също шутира над гредата. Напрежението се покачи и дойде нов пропуск - Коке не стреля никак лошо към долния десен ъгъл, ала Лено демонстрира чудовищна реакция и изби, за запази резултата 2:1. Гонсало Кастро подходи хладнокръвно и литна облак, за да настъпи часа на последните две от редовните 5 дузпи.

Лено хвана посоката на изстрела, който Фернандо Торес изпрати до лявата греда, но нямаше как да отрази - 3:2. Щефан Кислинг се оказа големият грешник, след като се превръна в третия играч за вечерта, който изпрати кълбото високо в трибуната зад вратата, за да започнат домакинските празненства.