Пеп Гуардиола се нареди в елитната компания на треньори, отстранявали повече от веднъж Реал Мадрид в Шампионската лига. Неговият Манчестър Сити победи за втори път рекордьора по трофеи с 2:1 и влиза във финалната осмица на турнира, която ще е изцяло в Лисабон.

Първият триумф на Гуардиола над „кралете“ бе като наставник на Барселона. Другите специалисти с подобен успех са Отмар Хитцфелд начело на Байерн (2000/01 и 2006/07) и Марчело Липи със своя Ювентус (1995/96 и 2003/03).

Реал загуби за първи път и двата си мача в елиминации на Шампионската лига от 2009 година. Тогава отстъпи на Ливърпул. Кошмарен мач имаше френският защитник Рафаел Варан. Световният шампион от 2018-а подари и двата гола на Рахим Стърлинг и Габриел Жезус.

Бразилецът е едва вторият футболист от английски отбор, разписвал се и в двата елиминационни двубоя срещу „белия балет“. През 2003 година успя Рууд ван Нистелрой го стори като играч на Манчестър Юнайтед.

Пред празните трибуните на стадион „Етихад“ домакините вкараха своя гол №150 в Шампионската лига и допуснаха попадение №100. Никой друг английски тим не е стигал толкова бързо и до двете коти. Сити има 76 мача в Шампионската лига.

Стърлинг вкара своя гол №100. Той е първият англичанин с подобно постижение за отбора след Денит Тюърт през 1981 година. Освен това Стърлинг е шестият англичанин, който има поне 20 попадения в Шампионската лига. Само Уейн Руни го е постигал на по-крехка възраст.

Зинедин Зидан, треньорът на Реал, загуби за първи път от 12 елиминации начело на отбора. Световният шампион обаче има само две победи от седем мача срещу англичани.