Отборът на Ливърпул узакони своето класиране в полуфиналите на Шампионската лига, където на дневен ред е сблъсък срещу Барселона. В четвъртфиналния реванш срещу Порто мърсисайдците на Юрген Клоп доказаха, че разликата в класите между тях и португалския първенец е също толкова огромна, както и преди година.  „Червените” устояха на първоначалния натиск от съперника и заслужено спечелиха с 4:1 ответната среща, с което общият резултат стигна до 6:1 (преди година той беше 5:0 в осминафиналите).

Клоп: Имахме нужда от Алисон, вкарахме си положенията

Садио Мане, Роберто Фирмино, Мохамед Салах и Върджил ван Дайк бяха точни за Ливърпул, докато Едер Милитао вкара гола на утешението за „драконите”. Вечерта беше забележителна за Мане, защото това беше неговият 14-и гол за клуба в Шампионската лига, като единствено легендата Стивън Джерард (21) има повече от него. По този показател сенегалецът се изравни с друга икона в лицето на Иън Ръш. Същото стори и Салах през втората част, тъй като неговият гол беше 14-ият му в ШЛ с екипа на "червените".

Португалският шампион може да вини предимно себе си, че не извлече максимална полза от вихреното начало. До попадението на „червените” футболистите на Сержио Консейсао отправиха цели 13 удара и бяха натикали съперника дълбоко в неговата половина. Още в 33-ата секунда на мача Хесус Корона беше на броени сантиметри на изключително красив гол от фланга след шут с левия крак. Топката мина над безпомощния Алисон и напречната греда.

Нападателят Муса Марега отново тормозеше яростно бранителите на „червените” с физическата си мощ и интелигентното движение по терена. 28-годишният малиец обаче демонстрира и слабостите, които показа и в първия мач, като беше крайно неефективен в завършващия удар.

Ключова за развоя на срещата се оказа 26-ата минута, когато капитанът на Порто опропасти най-обещаващата ситуация. Ектор Ерера направи набег от втора позиция и получи съвършения пас над отбраната на „червените”. Първото докосване провали мексиканеца, а топката му избяга по-далеч от предвиденото. Това отвори шанс пред Ван Дайк да възстанови позиция и да избие кълбото точно преди Ерера да шутира.

Оттук тръгна и атаката на Ливърпул, който премина през Мане и Робъртсън отляво. Последният с доза късмет намери Салах около границата на пеналта. Египтянинът шутира, а в наказателното поле Вайналдум спря движението на топката. Холандецът върна към Салах, който по-скоро опита фалцов шут към далечния ъгъл, отколкото пас към Мане, но се получи именно второто. Сенегалецът прати топката в мрежата и видя вдигнатия от страничния арбитър флаг. Главният съдия веднага получи сигнал, че ситуацията се преразглежда и след известно забавяне се оказа че голът е редовен – 0:1.

Оттук нататък Порто беше изправен пред непосилна задача да бележи 4 гола, за да отстрани англичаните, тъй като продълженията вече бяха изключени като опция. Организацията в играта на „драконите” спадна драстично и те започнаха да бъркат дори най-елементарните пасове. Ливърпул изглеждаше повече от доволен да се оттегли на почивка при такъв резултат, макар че един рикошет в тялото на Фелипе Монтейро почти доведе до нов гол за „червените” в самия край на продължението.

В почивката Клоп очевидно нанесе нужните корекции и Ливърпул в нито един момент не допусна същия натиск, на който беше подложен в първата четвъртина от мача. Нещо повече – в 65-ата минута при първата си истински опасна атака гостите стигнаха до втори гол. Александър-Арнолд даде изящна асистенция, оставила Мохамед Салах очи в очи с Касияс, който беше преодолян с лекота – 0:2.

Само четири минути по-късно Порто върна едно попадение чрез Едер Милитао след изпълнение на ъглов удар, ала може би заради него получи други два гола в мрежата си.

Роберто Фирмино, появил се в игра от пейката, беше точен с глава в 77-ата минута. Бразилецът се възползва от отлично премерено центриране на Джордан Хендерсън.

Шест минути преди края на редовното време Върджил ван Дайк за второ поредно гостуване в евротурнирите беше точен. Холандецът бе оставен съвсем сам във вратарското поле и на не повече от 3 метра от голлинията. Логично той опъна мрежата зад Касияс, за да оформи крайния резултат – 1:4.

ПОРТО – ЛИВЪРПУЛ 1:4 (0:2 в първия мач)

0:1 Садио Мане 28'

0:2 Мохамед Салах 65'

1:2 Едер Милитао 69'

1:3 Роберто Фирмино 77'

1:4 Върджил ван Дайк 84'

Порто (4-3-3): Икер Касияс – Едер Милитао, Пепе, Фелипе Монтейро, Алекс Телес – Отавио (46' - Франсиско Соарес), Данило Перейра, Ектор Ерера /к/ - Хесус Корона (78' - Фернандо Моута), Муса Марега, Ясин Брахими (81' - Бруно Коща);

резерви: Ванаилсон Алвес-Вана; Макси Перейра, Бруно Коща, Оливер Торес, Андре Перейра, Франсиско Соарес, Фернандо Моута.

Треньор: Сержио Консейсао

Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер – Трент Александър-Арнолд (66' - Джо Гомес), Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън (71' - Джордан Хендерсън) – Джорджинио Вайналдум, Фабиньо, Джеймс Милнър /к/ - Мохамед Салах, Дивок Ориги (46' - Роберто Фирмино), Садио Мане;

резерви: Симон Миньоле; Наби Кейта, Роберто Фирмино, Джо Гомес, Джордан Хендерсън, Даниел Стъридж, Джердан Шакири.

Мениджър: Юрген Клоп

Стадион: „До Драгао” (Порто, Португалия)

Главен съдия: Дани Макелие (Холандия)

------

Най-интересното от мача минута по минута:

90+2' - КРАЙ НА МАЧА. Ливърпул е на полуфинал срещу Барселона след успех с 4:1 и общ резултат 6:1 от двата мача срещу Порто.

2 минути продължение на мача.

84' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 1:4! Садио Мане получи рядък шанс да изпълне корнер отляво по атаката и го стори по най-добрия начин. Учудващо Ван Дайк беше оставен съвсем непокрит на не повече от 3 метра пред голлинята, а когато топката прелетя над Касияс за холандеца остана най-лесното.

82' - Шанс за Порто след сгрешен пас на Джо Гомес. Бранителят не успя да подаде точно към Вайналдум, а Франсиско Соарес пое топката и напредна към дъгата. От 16-ина метра с десния крак той стреля много силно, а топката почти свали боята от основата на дясната греда.

77' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 1:3! Роберто Фирмино беше точен с глава. Асистенцията бе от капитана Джордан Хендерсън, който получи твърде много пространство отдясно и центрира по великолепен начин. Фирмино се измъкна от засадата и с глава стреля между краката на Икер Касияс.

73' - Убийствен пропуск от Мане! Нападателят получи перфектната топка в дълбочина отляво и с невероятно първо докосване остави защитниците зад себе си. Вече в наказателното поле той опита на висока скорост да подмине и Касияс, като успя, но в процеса загуби равновесие. Така шутът му с десния крак профуча покрай левия стълб на абсолютно опразнената врата.

69' - ГОЛ ЗА ПОРТО - 1:2! Едер Милитао утеши поне малко публиката на домакините. Алекс Телес изпълни корнер по отличен начин, а бъдещото попълнение на Реал Мадрид беше оставен неохраняван при границата на вратарското поле. Този път Алисон нямаше как да се намеси.

65' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:2! Мохамед Салах до голяма степен заличи интригата. Големите аплодисменти бяха за асистенцията на Александър-Арнолд, който с пас по тревата разсече централната защита на Порто и намери набралия скорост египтянин отляво. Останал очи в очи срещу Касияс Салах действа хладнокръвно и стреля ниско в близкия ъгъл.

57'- Садио Мане получи топката пред наказателното поле и побърза да центрира към избягалия отляво Салах. Египтянинът взе високата топка, ала изстрелът му с глава завърши безславно в аут.

54' - Центриране на Корона отдясно по атаката. Фелипе Монтейро беше останал в предни позиции и спечели въздушния дуел с Матип, ала изстрелът му с глава беше много, много неточен. Порто не се отказва от идеята да атакува, колкото и загубена да изглежда каузата му в момента.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. По една атакуваща смяна и в двата отбора - Франсиско Соарес замени поизнервения към края на първото полувреме Отавио в редиците на порто, докато Ливърпул извади Ориги и пусна в игра Роберто Фирмино. Така прословутото трио на "червените" вече е в пълен състав.

И един интересен факт в почивката, касаещ голмайстора Мане:

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Съдията Макелие наду свирката на мига, като не разреши изпълнението на корнера за Ливърпул.

45+2' - Сантиметри разделиха Ливърпул от втори гол! Трент Александър-Арнолд с хубав финт се измъкна отдясно и центрира полувисоко към наказателното поле. Джеймс Милнър скочи и отклони с крак, а топката срещна рамото на Фелипе Монтейро. След рикошетът топката придоби неудобна за Икер Касияс парабола, затова той само я изгледа как профучава покрай десния му стълб.

2 минути продължение на първото полувреме.

44' - Бурни претенции от играчите на Порто, тъй като Ван Дайк в опит да изчисти ритна топката право в ръката на намиращия се почти залепен до него Робъртсън. Холандският главен съдия обаче беше категоричен, че няма да отсъди дузпа.

Голът за гостите определено секна първоначалния ентусиазъм на Порто. Организацията в играта на "драконите" се разпада с всяка изминала минута, докато Ливърпул не хвърля излишни сили в атака. "Червените" продължават да приемат играта предимно в своята половина, като вече се справят доста по-успешно с атаките на домакините.

29' - Моментален отговор от Порто. Ясин Брахими беше на точното място, за да засече остро центриране в наказателното поле. От 8-9 метра алжирският национал стреля точно, но и право в ръцете на Алисон.

26' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:1! Ако не беше ВАР, голът на Садио Мане нямаше да бъде признат. След серия неудачни намеси на защитата на Порто, топката се върна у Мо Салах в наказателното поле. Египтянинът направи опит за шут към долния десен ъгъл, а Мане изскочи и засече топката в мрежата. Първоначално страничният съдия вдигна флага си за засада, а след повторния преглед на ситуацията видео асистент съдиите показаха с графика, че нападателят на "червените" е бил в редовна позиция.

26' - О, какъв провален шанс за Ерера! Капитанът получи невероятна топка над защитата на Ливърпул и излезе очи в очи с Алисон. Първото му повеждане обаче беше катастрофално, защото отвори шанс пред Ван Дайк да го застигне и избие.

След 25 минути игра статистиката сочи - 0 изстрела за Ливърпул и цели 13 за Порто. Четири от опитите на португалците бяха в очертанията на вратата.

24' - Ван Дайк се намесва! Ясин Брахими получи отлична топка в наказателното поле и нанесе много силен шут, на пътя на който застана Върджил ван Дайк. До момента Ливърпул не показва нищо от атакуващата си игра. Порто не спира да притиска англичаните.

15' - Отново Марега! Алекс Телес напредна отляво и достави чудесно центриране за нападателя, а Жоел Матип беше лошо позициониран. От 11-ина метра Марега опита шут директно от воле, който прелетя встрани от десния стълб. Ливърпул определено изпитва трудности с атакуващата игра на португалския тим.

7' - Още един шанс пред Порто! Защитата на Ливърпул позволи на Муса Марега да овладее топката около точката на дузпата. Нападателят шутира по диагонал с десния крак и Алисон затисна топката пред голлинията.

4' - Таранът на домакините Муса Марега опита шут по тревата от около 20 метра по диагонала. Топката спря в сигурните ръце на Алисон, който дори не трябваше да помръдва. "Драконите" обаче определено задават темпото на двубоя.

1' - Колко близо за Порто! Още в 33-ата секунда Хесус Корона сам си създаде възможност от наглед невъзможна ситуация. Той получи отдясно и влезе навътре покрай Робъртсън, след което вместо да центрира, нанесе фалцов шут с левия крак. Топката премина на броени сантиметри над дясната сглоба зад Алисон.

1' - НАЧАЛО  НА МАЧА.

Наставникът на Ливърпул Юрген Клоп прави 3 промени спрямо състава, който победи Челси с 2:0 през уикенда. Вайналдум и Милнър заемат местата на Джеймс Милнър и Наби Кейта в халфовата линия, докато на върха на атаката Роберто Фирмино получава почивка за сметка на Дивок Ориги.

В редиците на Порто след наказания се завръщат капитанът Ектор Ерера и опитният централен защитник Пепе. Ако десният бек Макси Перейра запише участие в мача от резервната скамейка, това ще бъде за него мач №100 в Шампионска лига.