Барселона се класира необеспокоявано в осминафиналната фаза на Шампионската лига. Каталунците не вкараха и не допуснаха гол срещу Ювентус на “Алианц Стейдиъм”, което им бе достатъчно, за да подпечат лидерската си позиция в група “D”. Двата тима не успяха да счупят двете нули и не предложиха кой знае каква драма.

Старши треньорът на каталунците Ернесто Валверде шокира привържениците на тима, след като изненадващо извади Лионел Меси от стартовите 11. 

Още във втората минута пред Дъглас Коста се откри страхотна възможност. Футболистът на “бианконерите” нанесе удар, който попадаше право в целта, но Тер Стеген се справи блестящо и спаси.

В 22-ата минута Иван Ракитич изпрати отлично топка в наказателното поле от пряк свободен удар, където Паулиньо опита да засече, но кълбото единствено разтресе напречната греда.

“Бианконерите” засилиха натиска си и в 37-ата минута Хуан Куадрадо си освободи пространство и шутира, но много неточно и топката мина високо над гредата.

Минута преди края на редовните 45 минути Пауло Дибала замалко да изненада каталунците насред “Алианц Стейдиъм”. Нападателят пое отлично топката и след брилянтна индивидуална проява нахлу в наказателното поле отляво. Последва шут, който за щастие на Тер Стеген мина на сантиментри над напречната греда.

Първото по-опасно положение през второто полувреме беше в 64-ата минута. Лионел Меси беше много близо до истината от далечен свободен удар, преминал на косъм над напречната греда.

Четири минути по-късно Лука Дин пропусна невероятен шанс да се разпише, след като нахлу отляво и вместо да стреля, опита да подава към идващия на скорост Луис Суарес. Съперниковата защита обаче осуети опасността.

В 81-ата минута Дъглас Коста отново опита късмета си от дистанция, но топката мина много далеч от целта.

Драматични събития можеха да бележат края на двубоя. Алекс Сандро намери отлично Пауло Дибала, който се намираше на много обещаваща позиция и изпрати коварен удар, който отново бе отразен от стража на каталунците Тер Стеген.

В другия мач от група “D’ Споринг Лисабон се наложи с 3:0 над аутсайдера Олимпиакос. Португалците вкараха две бързи попадения в самия края на първите 45 минути. Баст Дост откри резултата в 40-ата минута, а Бруно Сезар удвои почти мигновено – в 43-ата. Отново Дост в 66-ата се разписа за класическото 3:0.

В последнте мачове от груповата фаза Барселона приема Спортинг, а Юве гостува на Олимпиакос.

След този развой на събията в групата възпитаниците на Ернесто Валверде ще си запазят на 100% първото място, като към момента имат 11 точки в актива си.

“Бианконерите” обаче не могат да се похвалят с подобно спокойствие, тъй като буквално зад врата им диша Спортинг. Юве  заема втората позиция с 8 точки, а след днешния успех Спортинг е трети с 7. Олимпиакос пък е последен с една точица.