Барселона не остави никакво съмнение в превъзходството си срещу Олимпик Лион в осминафиналния мач реванш от Шампионската лига, който се игра на „Камп Ноу“. Каталунците разбиха с 5:1 френския си съперник и след 0:0 в първия мач се класираха за четвъртфиналите на надпреварата. Лионел Меси вкара две попадения за успеха, а по едно добавиха Филипе Коутиньо, Жерар Пике и Усман Дембеле. Почетното попадение за Лион бе дело на Люка Тусар. По този начин Барселона продължава да преследва целта поставена от Лионел Меси още през август, миналата година, а именно спечелване на трофея в Шампионска лига. 

Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино изгледа двубоя от трибуните на „Камп Ноу“.

Барселона започна много силно мача и контролираше събитията на терена още от самото начало.

Филипе Коутиньо направи отличен пробив в 3-та минута и навлезе в наказателното поле на Лион, след което пусна остър пас към Луис Суарес, но Антони Лопеш излезе и улови топката преди уругваеца да може да играе с нея.

Лионел Меси отправи много опасен удар от границата на наказателното поле на Лион в 4-та минута, но ударът му бе отразен от Антони Лопеш, който демонстрира страхотен рефлекс.

Танги Н‘Домбеле застраши вратата на Барселона в 10-та минута с удар от дистанция, но топката премина встрани от десния стълб на Марк-Андре тер Стеген.

Полският съдия Шимон Марчиняк свири дузпа за Барселона в 16-та минута за нарушение на Денайър срещу Луис Суарес. Ситуацията бе разгледана с ВАР и дузпата бе потвърдена. Лионел Меси реализира наказателния удар в 17-та минута и Барселона поведе с 1:0. Аржентинецът реализира дузпата в стил „Паненка“. Меси вече има 35 гола от началото на сезона във всички надпревари. Така за 11 пореден сезон Лео вкарва минимум 35 гола.

Пред Муса Дембеле се откри много добра възможност в 20-та минута, но след удара му се получи рикошет и топката излезе в аут.

Луис Суарес демонстрира, че е под пара в 29-та минута. Той финтира Дюбоа в наказателното поле на Лион и стреля, но Лопеш плонжира и спаси. След това при добавката Ракитич стреля, но над напречната греда в аут.

Барселона удвои своята преднина в 31-та минута, когато Артур Мело намери с чудесен пас Луис Суарес, който се измъкна от опеката на защитник на Лион, навлезе в наказателното поле и подаде към Филипе Коутиньо, който на празна врата не пропусна да се разпише. Това е първият гол на бразилеца в Шампионска лига от октомври насам.

Вратарят на Лион Антони Лопеш получи контузия, след като се сблъска с Филипе Коутиньо в 21-та минута. Португалският вратар дълго време получаваше медицинска помощ, а след това се опита и да продължи участието си в мача, но в крайна сметка бе принуден да напусне терена и бе сменен от Матийо Горжелен в 34-та минута.

Луис Суарес открадна топката от Денайер в 37-та минута в наказателното поле на Лион, след което стреля, но на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Горжелен.

Лионел Меси излезе сам срещу Горжелен в 40-та минута, но вратарят на Лион спаси удара на аржентинеца.

В шестата минута на добавеното време на първата част Мемфис Депай отправи много опасен удар, но се получи рикошет, а топката премина встрани от десния стълб на вратата на Тер Стеген. 

Барселона можеше да вкара трети гол в 47-та минута, но Лионел Меси направи много сериозен пропуск. Артур изведе Лионел Меси сам срещу Горжелен. Аржентинецът прехвърли вратаря, но Марсал успя да изчисти топката малко пред гол линията. 

Ферлан Менди отправи много опасно центриране в наказателното поле на Барселона в 57-та минута, но Тер Стеген се намеси и изби в корнер. 

Олимпик Лион намали своя пасив в 58-та минута - 1:2. След центриране в наказателното поле на Барселона Марсело влезе в единоборство с Клеман Ленгле. След това Серхи Роберто не успя да изчисти топката в единоборство с Тусар. Серхио Бускетс също не успя да изчисти топката и тя попадна отново в Люка Тусар, който я вкара във вратата на Тер Стеген. Ситуацията бе разгледана с ВАР, защото останаха съмнения за нарушение на Марсело срещу Ленгле, но голът бе потвърден. 

Олимпик Лион имаше нова много добра възможност в 63-та минута, когато Набил Фекир бе изведен на добра позиция и стреля, но над напречната греда в аут. 

Барселона направи нов много сериозен пропуск в 67-та минута. Меси, Суарес и Коутиньо разиграха много добре, а бразилецът бе изведен сам срещу Горжелен, след което преодоля и вратаря на Лион, но си затвори ъгъла и стреля в аут. 

Барселона създаде нова опасност пред вратата на Лион в 70-та минута. Каталунците откраднаха топката и развиха бърза контраатака. Меси получи хубав извеждащ пас, но се забави и пропусна страхотна възможност да излезе сам срещу Горжелен. След това Жорди Алба комбинира с Лео, а той стреля, но се получи рикошет в крака на Денайер и топката излезе в корнер.

Усман Дембеле се появи в игра в 70-та минута, когато смени Филипе Коутиньо.

Барселона реализира трети гол в 78-та минута, когато Лионел Меси навърза двама футболисти на Лион в наказателното поле, след което стреля, Горжелен се опита да избие топката и я докосна, но не достатъчно и тя влетя във вратата му.

Барселона поведе с 4:1 в 81-та минута. Каталунците организираха страхотна контраатака. Лионел Меси видя включването на Жерар Пике и го намери в наказателното поле на Лион с перфектен пас, а защитникът вкара топката във вратата на Горжелен.

Барселона отбеляза и пети гол в 86-та минута. Лионел Меси подаде към Усман Дембеле, който прокара топката между краката на Горжелен и се разписа във вратата на Лион.

Така Барселона се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига. Барселона за 12-ти пореден сезон се класира за четвъртфиналната фаза на Шампионската лига. 

Барселона вече 30 последователни мача като домакин няма загуба в Шампионска лига. Каталунците имат 27 победи и 3 равенства. 

Барселона – Олимпик Лион 5:1

1:0 Лионел Меси 17'(дузпа)

2:0 Филипе Коутиньо 31'

2:1 Люка Тусар 58'

3:1 Лионел Меси 78'

4:1 Жерар Пике 81' 

5:1 Усман Дембеле 86'

Барселона: Марк-Андре тер Стеген – Серхи Роберто, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Жорди Алба – Серхио Бускетс, Иван Ракитич, Артур Мело – Филипе Коутиньо, Лионел Меси, Луис Суарес

Олимпик Лион: Антони Лопеш – Дюбоа, Денайер, Марсело, Марсал, Ферлан Менди – Тузар, Танги Ндомбеле, Набил Фекир – Мемфис Депай, Муса Дембеле