Отборът на Атлетико Мадрид взе добър аванс на Байер Леверкузен след победа като гост с 4:2 в първа среща от осминафиналите в Шампионската лига. Реваншът е на 15-и март в Мадрид. С успеха си в Германия, Атлетико прекъсна серия от 10 мача, в които Байер не бе допускал домакинска загуба в евротурнирите.

Саул Нигес направи резултата 1:0 за гостите в 17-ата минута, а в 25-ата Антоан Гризман покачи на 2:0. В 48-ата минута Карим Белараби вкара за 1:2, а в 59-ата от дузпа Кевин Гамейро бе точен за 3:1 за Атлетико.

Стефан Савич с автогол във вратата на Атлетико направи резултата 3:2, а в 87-ата Фернандо Торес се разписа за 4:2.

Антоан Гризман пък се превърна с водещия голмайстор в евротурнирите за Атлетико с 13-ото си попадение за тима, изпреварвайки Луис Арагонес.

Гризман надмина Арагонес, стана номер 1 за Атлетико в Европа

Двата състава се изправиха един срещу друг в повторение на осминафинала от сезон 2014/2015, когато испанците отстраниха немския тим след дузпи.

Отборът на Атлетико Мадрид поведе с 2:0 на домакините от Байер Леверкузен за първите 45 минути игра. Гостите можеха да поведат още в 12-ата минута, когато Уендел за малко не си отбеляза автогол в опит да изчисти топката. За щастие на 23-годишния бразилец и съотборниците му топката удари гредата.

Малко по-късно обаче Атлетико Мадрид успя да излезе напред в резултата. Със страхотен изстрел на Саул Нигес, който остави Бернд Лено безпомощен, испанският тим поведе с 1:0 в 17-ата минута. Второто попадение се оказа въпрос на време и в 25-ата минута Антоан Гризман овладя след чудесен извеждащ пас към него и бе точен за 2:0 за Атлетико.

Домакините опитаха да реагират и да намалят пасива си до почивката. В 30-ата минута Кевин Кампл отправи добър удар към вратата на Атлетико, но стражът на гостите Мигел Анхел Моя се прояви с умело спасяване.

Четити минути по-късно Антоан Гризман отново стигна до топката в обещаваща позиция и стреля, но Лено отново внимаваше и резултатът се запази 2:0.

Бенямин Хенрикс от Байер пък получи жълт картон в 15-ата минута и ще пропусне реванша.

И ако зрителите са мислили, че най-интересното е приключило, то определно футболистите бяха на друго мнение, вкарвайки си още три гола.

Още в самото начало на второто полувреме Бенямин Хенрикс подаде към Карим Белараби и 26-годишният полузащитник върна надеждите на домакините, реализирайки за 1:2.

Атлетико бе на път да върне бързо-бързо преднината си от два гола, тъй като в 50-ата минута Кевин Гамейро нацели лявата греда на вратата на Байер. Това все пак се случи в 58-ата минута, когато бе отсъдена дузпа в полза на испанския тим. Александър Драгович фаулира Кевин Гамейро и макар да останаха съмнения, че нарушението е извън наказателното поле, реферът посочи бялата точка. Гамейро се разписа за 3:1 с хубаво изпълнение при дузпата.

Футболистите на Байер също продължиха да търсят нови шансове да намалят аванса на гостите и в 68-ата минута при атака на домакините, Стефан Савич изпрати топката в мрежата на своя Атлетико Мадрид за 2:3. 

В следващите минути Байер поглеждаше по-често към вратата на испанския състав, като в 81-ата минута Хавиер Ернандес – Чичарито навреме в наказателното поле и опита удар с глава, но защитник го блокира добре. Две минути по-късно Кевин Кампл пробва силен, но неточен удар.

Фернандо Торес обаче не сгреши в 87-ата минута с точен изстрел за 4:2. Торес влезе като резерва в 78-ата минута на мястото на Яник Караско, получи от Шиме Вършалко и успя да се разпише след точен изстрел с глава.

В 90-ата минута Фелипе Луис от Атлетико Мадрид получи жълт картон и ще пропусне реванша в Испания.

Стартовите състави:

Байер Леверкузен: Лено, Хенрикс, Топрак, Драгович, Уендел, Аранхис, Кампл, Белараби, Бранд, Хаверц, Ернандес

Атлетико Мадрид: Моя, Връшалко, Савич, Хименес, Луис, Караско, Габи, Коке, Нигес, Гризман, Гамейро