Холандският първенец Аякс Амстердам изигра доста блед мач при гостуването срещу кипърския АПОЕЛ Никозия в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Възпитаниците на Ерик Тен Хаг могат да се чувстват щастливци, че успяха да си тръгнат с 0:0 предвид множеството пропуски, които съперникът направи пред вратата на Андре Онана.

Несъмнено останаха впечатления, че в редиците на гостите имаше известно подценяване на съперника. АПОЕЛ от своя страна има всички основания да съжалява, че не успя да вземе превес преди реванша, който е след седмица. В него със сигурност няма да участва десният краен бранител на холандците Нусаир Мазрауи, който тази вечер беше изгонен за два жълти картона. За кипърския тим 69 минути изигра бившият футболист на Лудогорец Роман Безяк.

Началото на мача определено беше в полза на полуфиналиста в турнира от миналия сезон. Холандците налагаха тотално волята си  по целия терен в първите 15-16 минути и пропиляха две златни възможности. Още в 7-ата минута Давид Нерес можеше да се разпише след страхотно центриране и шут към долния десен ъгъл. Вратарят Вид Белец реагира блестящо  и изби.

Малко по-късно гостите съумяха да излязат на контраатака, при която Дони ван де Беек напредна с топката и беше подпомогнат от двама свои съотборници, а срещу тях стоеше само един защитник на кипърците. Пасът на холандския национал за Хаким Зиеш се оказа несполучлив и вратарят Белец излезе, за да пресече.

Постепенно обаче домакините започнаха да диктуват темпото, докато в състава на Ерик Тен Хаг се забеляза доста сериозна нервност. Неговите момчета си изкараха няколко бързи и необмислени жълти картони, докато АПОЕЛ започна да пропуска страхотни положения. В 28-ата и 29-ата минута съответно Николас Йоану и Муса Ал-Тамари имаха страхотни възможности, но не успяха да намерят целта.

След паузата Аякс доста нетипично беше принуден да играе в глуха защита, и то в немалки периоди от мача. Една от малкото възможности за гостите бе в 48-ата минута, когато гръмотевичният шут на Ван де Беек премина на сантиметри покрай целта.

За АПОЕЛ пък се заредиха пропуск след пропуск. В 58-ата Андре Онана спаси холандците, като отрази по удивителен начин изстрела на Лукас. При последвалия корнер Андрия Павлович пък успя да нацели напречната греда зад стража на Аякс, докато в 60-ата Ал-Тамари пак беше изтърван и за ужас на домакинските привърженици отново не улучи вратата.

Двадесет минути преди края Онана отново беше призован да се намесва при изстрела на Лукас от средно разстояние. В 80-ата пък се случи сякаш неизбежното и Нусаир Мазрауи, един от първите декорирани в жълто играчи на Аякс, беше изгонен за второ официално предупреждение.

Минутка преди края на редовното време резервата Клаас-Ян Хунтелаар можеше да открадне победата за Аякс, след като беше изведен сам срещу вратаря Вид Белец.

Ответният двубой на „Йохан Кройф Арена” е на 28 август.