Треньорът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо похвали президента на УЕФА Мишел Платини за решението да промени формата на Шампионската лига така, че повече страни да имат представители в най-престижния клубен турнир.

Моуриньо изведе „белия балет“ до 1/4-финалите в Лигата след снощния успех с 4:1 над ЦСКА Москва. До същата фаза са достигнали отбори от 7 европейски държави, включително и тимът на АПОЕЛ, който е първият кипърски състав сред най-добрите 8 клуба на Стария континент.

Португалецът смята, че заслугата за участието на по-скромни клубове в групите на Шампионската лига, а и по-нататък е изцяло на Платини. „Всичко това се случва благодарение на решението на Платини“, каза Моуриньо. „Сега повече клубове, идващи от по-слаби първенства, достигат до тези фази на турнира и заслугата е изцяло негова. Някои страхотни тимове като Манчестър Юнайтед, Арсенал и Интер вече отпаднаха, но вместо тях тук има няколко приятни изненади.“

„Мисля, че това е добре за футбола и е положително за мотивацията на тези страни да инвестират в играта. Спомням си как с Интер играхме в Кипър мач от груповата фаза на Шампионската лига и атмосферата на стадиона беше фантастична. Само си представете какво ще бъде, когато АПОЕЛ излезе за 1/4-финала“, каза още Моуриньо.