Манчестър Сити е вторият отбор в група Е след Байерн, който продължи участието си в Шампионската лига. „Гражданите“ си заслужиха това, след като в директния сблъсък победиха Рома насред „Олимпико“ с 2:0.

В същото време осигурилият си предсрочно първото място Байерн Мюнхен нямаше никакви трудности срещу ЦСКА Москва и макар и с част от резервите си, победи с 3:0 като по този начин изхвърли от евротурнирите Георги Миланов и компания.

В Рим двата отбора излязоха пределно мобилизирани като домакините бяха с ясното съзнание, че почти сигурно единствено победа ще им осигури място в следващия етап.

Двубоят започна двуостро като и двата отбора често стигнаха до наказателното поле на съперника и създаваха работа за вратарите Морган Де Санктис и Джо Харт.

Още в 5-ата минута Хосе Холебас бе близо до гола след опасен изстрел, който обаче бе отразен от стража на „гражданите“.

В края на първото полувреме Джеймс Милнър профука леко добра възможност за своя тим.

През втората част двата тима продължиха да търсят гола, а до него стигнаха гостите в 60-ата минута, благодарение на великолепно изпълнение на Самир Насри. Французинът откри пространство на границата на наказателното поле и отправи страховит изстрел, който с голяма скорост удари вътрешната страна на лявата греда и влетя във вратата, оставяйки Де Санктис без никакъв шанс.

Рома се втурна в търсене на изравнителен гол и в следващите минути Адем Ляич, Константинос Манолас и Хуан Итурбе като по чудо не реализираха попадение за 1:1. Вместо това обаче, при една от своите атаки „гражданите“ стигнаха до втори гол, който предреши изхода на двубоя няколко минути преди неговия край. В 86-ата минута Насри се озова с топката в наказателното поле, видя, че съотборникът му Пабло Сабалета е в по-добра позиция и мигновено подаде към аржентинеца, който на свой ред с точен удар в долния ляв ъгъл оформи крайното 2:0.

По този начин Сити намери място на 1/8-финалите в турнира, а Рома ще играе напролет в Лига Европа.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

И докато в Рим течеше голяма битка, в Мюнхен разликата в класите бе очевидна. Старши треньорът на баварците Пеп Гуардиола бе заложил на доста млади футболисти предвид предсрочното класиране на своя тим, но това не повлия изобщо на класата на немския шампион, който тотално надигра своя съперник и заслужено стигна до категоричен успех.

Гостите от Москва се нуждаеха поне от точка, за да запазят шансовете си за участие в Европа напролет, но извън няколко епизодични добри атаки, не показаха необходимата класа, за да затруднят Байерн. Българският национал Георги Миланов започна мача от резервната скамейка и влезе в игра в 82-ата минута при резултат 1:0.

Резултатът на „Алианц Арена“ бе открит в 17-ата минута, в която Франк Рибери бе фаулиран в наказателното поле, а Томас Мюлер реализира отсъдената дузпа.

Малко след това Сейду Думбия получи отлична възможност да изравни, останал сам срещу Мануел Нойер, но вратарят на Байерн отрази удара му.

До края на първото полувреме Байерн владееше играта, но положенията не бяха особено много и почивката дойде при минимален аванс за домакините.

Гуардиола направи две смени за старта на второто полувреме, давайки почивка на Мюлер и Рибери, чиито места бяха заети от Робен и Левандовски. Именно холандецът и полякът създадоха най-интересните положения за Байерн в следващите минути, но до гол така и не се стигаше.

В 79-ата минута Левандовски нацели и греда, след като преодоля Акинфеев и стреля от малък ъгъл. След срещата с гредата пък топката се разходи по голлинията, за да бъде избита от бранител на ЦСКА пред очите на Робен.

Логичното все пак се случи и в 84-ата минута баварците стигнаха до втори гол в мача. Боатенг подаде технично с пета към Швайнщайгер отляво в наказателното поле, капитанът на баварците от своя страна центрира в близост до вратата, където връхлитащият Себастиан Роде от метър чукна топката с глава за 2:0.

В самия край на двубоя Марио Гьотце оформи крайното 3:0 след отлична отборна атака, при която Левандовски го изведе с хитър пас, а останал очи в очи с Акинфеев, Гьотце не сбърка.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

източник: Gulliver/Getty Images

Крайно класиране в група E:

1. Байерн 15

2. Манчестър Сити 8

3. Рома 5

4. ЦСКА Москва 5