С попадение на лятната си покупка Хакан Чалханоглу Байер Леверкузен победи Атлетико Мадрид с 1:0 в първи осминафинален мач от Шампионската лига. Нещо повече – срещата може да се приеме като историческа за домакините, за които това бе първи успех в този етап на надпреварата, откакто тя прие настоящия си формат.

Тимът на Диего Симеоне се представи доста под възможностите си и няма да е чудно, ако в Испания се заговори открито за криза в играта на „дюшекчиите.“

Още с началния съдийски сигнал домакините демонстрираха повече глад в играта си и опитваха методично да притискат миналогодишния финалист в турнира. Въпреки това и двете защити се справиха добре в началото и играта се ориентира около централния кръг.

Буквално като от нищото „аспирините“ можеха да откирят резултата в 26-ата минута и това като че ли „отпуши“ срещата. Емир Спахич се включи в атаката на тима си, нагласи кълото на по-силния си десен крак и отправи страховита тупалка, която уцели дясната сглобка.

Последваха две поредни опасни положения за испанците, които в същото време дадоха и две жертви в лицето на Сикейра и Саул Нигес. В 39-ата минута Арда Туран намери начин да се измъкне от опеката на пазача си и след като първият му изстрел беше блокиран, той догони топката в наказателното и центрира към Антоан Гризма. Французинът чакаше сам на далечната греда, но точно преди да стреля Бернд Лено боксира надалеч.

Германският страж демонстрира феноменална реакция и в добавеното време на първата част. Тогава след центриране от корнер Тиаго Мендеш стреля атрактивно със странична ножица от около 6-7 метра, а Лено някак съумя да отрази с една ръка, въпреки че кълбото си проправи път през куп от тела.

След почивката нещата се развиха по доста сходен начин – с по-спокойни първи минути, но под твърдата диктовка на Леверкузен – с разликата, че домакините се разписаха при първата си изгодна ситуация. В 57-ата минута Карим Белараби се измъкна отдясно, спря рязко в наказателното поле и с пета пусна за пробиващия зад гърба си Хакан Чалханоглу. Роденият в Германия турчин пое елегантно и изпрати истински куршум под гредата на безпомощния Моя – 1:0.

Атлетико изглеждаше доста безидеен в атака и изнервен при разиграванията, затова посрещна на нож решението на съдията да отмени гол на резервата Фернандо Торес в 75-ата минута. Нескопосан опит на Уендел да изчисти центриране от корнер завърши с това, че бразилецът прехвърли Лено и сервира кълбото на празна врата за испанеца. Той вкара, но се оказа, че топата е напуснала очертанията на терена при летежа си към наказателното поле.

Епизодът сякаш пречупи „дюшекчиите“ и в 77-ата минута Тиаго Мендеш съвсем им върза ръцете. Халфът на гостите фаулира грубо Белараби и този път реферът не се смили, а му вдигна втори жълт и респективно червен картон.

Оттук до края гостите не успяха да сътворят нищо съществено, а напрежението на терена почти прерасна в сбиване две минути преди края, когато Емир Спахич подсече безцеремонно Торес. Играчите на Леверкузен се нахвърлиха на съдията заради отсъдения фаул, а тези на Атлетико тръгнаха да търсят саморазправа, но до по-сериозни сцени не се стигна.

Така Байер успя да вземе ценна преднина преди реванша, който ще бъде на 17 март в Мадрид.