Най-ценният европейски футболен трофей – Купата на УЕФА Шампионска лига – идва в България през есента. За първи път българските фенове ще могат да видят и да се снимат отблизо с Купата. Тя ще бъде разположена на специална сцена на пл. „Александър Батенберг” в София на 17-18 октомври. Трофеят ще пристигне у нас през Русе и ще „пътува” в специален прозрачен сейф върху 40-тонен камион.

На София се пада честта да закрие първата обиколка на Купата на УЕФА Шампионска лига. Началото на пътуването на трофея ще бъде поставено на 16 септември в Милано. След това купата ще премине последователно през Загреб на 25 и 26 септември, Букурещ на 3 и 4 октомври, Будапеща на 10 и 11 октомври. България е в първата група страни, включени в обиколката. През 2010 г. и 2011 г. купата ще пътува в още две групи от държави.

Уникалният международен Тур на Купата на УЕФА Шампионска лига е организиран от УниКредит Груп като подарък за всички фенове в страните, в които групата работи.

От днес банковата група с най-силно присъствие в Централна и Източна Европа вече официално е спонсор на УЕФА за следващите три сезона (2009-2012).

За Купата на УЕФА Шампионска лига:

По данни на УЕФА Купата на Шампионската лига е висока 62 см и тежи 7.5 кг. Изработката й струва 6800 евро. „Може и да не е шедьовър, но всеки иска да я подържи”, казва създателят на сегашния вид на купата Юрг Щаделман. Всъщност право да държат купата имат само футболистите на спечелилия турнира отбор.

Шестият трофей

Това е шестият трофей на УЕФА. С него се награждават отборите-шампиони от 2006 г. насам. Според правилата на УЕФА един футболен клуб може да получи трофея завинаги, само ако го е печелил пет пъти или три поредни издания на турнира. Досега във витрините си трофея са поставили Реал Мадрид, AFC Аякс, Байерн Мюнхен, Милан и от 2005 г. Ливърпул.

Сегашният вид на купата е петият пореден дизайн.