Най-ценният европейски клубен футболен трофей – Купата на УЕФА Шампионска лига стартира своята обиколка на Стария континент. От днес до 18 октомври, Купата ще бъде изложена последователно в пет европейски столици, като честта да закрие тура се падна на София.

Преди да стигне до България, трофеят ще бъде изложен още в Милано, Загреб, Букурещ и Будапеща. Уникалният международен тур се организира от официалния спонсор на УЕФА Шампионска лига – УниКредит Груп. България попадна в първата група страни, включени в обиколката. През 2010 и 2011 година купата ще пътува в още две групи от държави, в които УниКредит Груп присъства.

На специална церемония в Милано днес бе дадено начало на Обиколката, като трофеят ще остане в Италия до 20-ти септември преди да потегли към Загреб със специално пригодения за тази цел 40-тонен камион.

Купата бе поставена на официалната сцена от посланиците на УЕФА Шампионска лига Луиш Фиго и легендарният бранител на Милан Франко Барези. Освен двамата бивши футболисти на мероприятието присъстваха още заместник кметът на Милано Алън Рици, заместник главният директор на УниКредит Груп Паоло Фиорентино и Робърт Фолкнър – директор комуникации на УЕФА.

„Инвестициите, които ще направим в следващите три години са много важни. Стойността на това партньорство ще бъде много по-голяма от това, което ще вложим в рамките на този срок. Искаме нашите клиенти да разберат, че когато говорим за УниКредит Груп, говорим за една европейска марка, а не само за такава в Италия. Вярваме, че футболът може да помогне на младите. Именно затова започваме този проект”, коментира заместник главния изпълнителен директор на финансовата комапния УниКредит Груп.

 

Българските фенове ще имат възможността да се докоснат до Купата на 17 и 18 октомври. Трофеят ще бъде изложен на специална сцена пред Народния театър „Иван Вазов”. Освен да видят трофея, привържениците на играта ще имат възможността да се запознаят и с историята на най-интригуващия клубен футболен турнир в Европа, да видят уникални снимки със звездите на турнира, както и всички победители в надпреварата до този момент.

Ето и пълната програма на обиколката:

16 – 20 септември: Милано, Италия

25 – 26 септември: Загреб, Хърватия

3 – 4 октомври: Букурещ, Румъния

10 – 11 октомври: Будапеща, Унгария

17 – 18 октомври: София, България