Днес от 13 часа българско време жребият в Нион ще очертае последната отсечка от пътя в най-комерсиалния европейски клубен турнир – Шампионската лига. В централата на УЕФА ще бъдат определени полуфиналните двойки за сезон 2016/2017.

След зрелищните мачове във вторник и сряда четирите отбора са ясни – Реал Мадрид, Ювентус, Атлетико Мадрид и изненадата Монако. Ограничения в тази връзка няма, т.е. всеки може да се падне срещу всеки.

От всички в тазгодишния топ 4 само Реал Мадрид и Ювентус са печелили турнира преди това. Мадридчани са рекордьори с 11 титли от ШЛ и мечтата им да станат първият тим, печелил трофея в две поредни години все още е жива. Дотук в елиминациите момчетата на Зинедин Зидан отстраниха Наполи и Байерн Мюнхен, като дискусията около съдийските грешки на Виктор Касай в реванша срещу германците още е жива.

Ювентус от своя страна два пъти е стъпвал на върха в Европа, но никога през ХХI век. За последно „бианконерите“ грабнаха „Големите уши“ през 1996 година, когато след 1:1 в редовното време победиха Аякс след дузпи във финала. През настоящата кампания торинци се справиха с Порто и един от фаворитите - Барселона.

Атлетико Мадрид три пъти стигна до решителния сблъсък за трофея, но и трите пъти загуби, като последните две поражения бяха именно срещу Реал Мадрид. В Монако пък все още помнят знаменития поход до финалния мач през 2004 година, когато Порто на Жозе Моуриньо триумфира с 3:0. „Монегаските“ са и отборът с най-малък опит в полуфинали, като само 3 пъти в историята си е достигал тази фаза (и само през въпросната 2004-а успява да я прескочи). Реал има 27 участия на полуфинал и 14 класирания напред, Юве – 11 полуфинала и 8 класирания, докато Атлетико 5 пъти е играл на тази фаза и в 3 от случаите е стигал до финала.

По програма първите полуфинални срещи през настоящия сезон ще се изиграят на 2 и 3 май, докато реваншите са по същото време следващата седмица (9 и 10 май). Финалът е на 3 юни и ще се играе в Кардиф.