Кметът на Лондон Садик Хан подкрепи кандидатурата на Футболната асоциация на Англия (ФА) за стадион „Уембли“, който да приеме финала на Шампионска лига през 2023, отбелязвайки подобаващо стогодишнината от откриването на оригиналното съоръжение.

Новият „Уембли“, който бе завършен през 2007 и има капацитет от 90 000 седящи места, преди домакинства на финала в най-престижния европейски клубен турнир  през 2011 и 2013 – в последния случай това съвпадна с честването на 150-та годишнина от основаването на ФА. „Лондон е спортната столица на света и кметът иска да приеме най-големите и добри събития в града“, сподели говорител на кмета за Ройтерс.

„Той е горд с това, че подкрепя кандидатурата на ФА за домакинство на „Уембли“ на финала в Шампионска лига през 2023. Тогава, ще се навършат десет години от последния случай, в който Лондон прие финала в надпреварата и сто години от откриването на оригиналния стадион. „Уембли“ ще домакинства на финалите на Европейското за мъже през 2020 и Европейското за жени през 2021, така че приемането и на финала в Шампионска лига отново в Лондон ще отбележи отличен период за спорта в столицата“, завърши говорителят.

Крайният срок за подаване на кандидатурите за финала в ШЛ през 2023 бе 1 юли, като от УЕФА заявиха, че скоро ще ги обявят. „Решението за домакинство ще бъде взето на събранието на Изпълнителния комитет на 24 септември“, споделиха представители на УЕФА за Ройтерс. От ФА отказаха да коментират дали са изпратили кандидатура за домакинство на финала. Спорът за титлата тази година в Шампионска лига ще се проведе на „Олимпийския стадион“ в Истанбул, който е с капацитет 76 761 места, на 30 май 2020. За последно съоръжението прие финала през 2005, когато Ливърпул, действащият европейски клубен шампион, победил Тотнъм с 2:0 в Мадрид миналия сезон, надигра Милан след изпълнение на дузпи, губейки на почивката с 0:3.