Италианските политици защитиха местната полиция за употребата на сила срещу феновете по време на мача между Манчестър Юн и Рома от Шампионската лига. Някои от тях открито хвърлиха вината върху англичаните.

УЕФА веднага започна разследване на случая, при който пострадаха над 18 човека.

Заместник министърът на икономиката в Италия Паоло Ченто, който е и председател на фенклуба на Рома в парламента, заяви, че вината трябва да понесе английският клуб, който предупреди пътуващите си привърженици, че могат да бъдат нападнати в Рим.

„Именно Манчестър Юн преди няколко дни създаде това напрежение, като обяви града ни за опасен и жесток,” заяви Ченто през агенция АНСА.”Сега английският клуб дължи извинение на Рим и на Италия, а не трябва да зове техния премиер Тони Блеър за реакция.”

„Феновете, пристигнали от Острова, не спазиха правилата, определени от полицията, като това да не се внася алкохол на стадиона”, каза още Ченто.

Вицепрезидентът на италианския Сенат Марио Бачини заяви, че италианската полиция е била доста по-сдържана, в сравнение с колегите им из Европа.

„Полицаите вършеха своите задължения, като изолираха онези, които създават проблеми, и направиха така, че мачът да протече нормално,” каза Бачини.

„Те определено направиха на английските фенове по-малко, отколкото техните колеги правят срещу нашите фенове в Европа,” пък се намеси политикът от десницата Маурицио Гаспари, който бе на „Стадио Олимпико” по време на двубоя. Той допълни, че не вижда причина англичаните да се оплакват.

„Властите в Англия нямат причина да протестират, поне от онова, което аз видях вчера на стадиона, където полицията реагира според нуждата,” каза Гаспари.