Въпреки че някои от отборите в груповата фаза на Шампионска лига нямат победа в първите си три мача, все още не ги отписвайте от турнира.

Лудогорец, Базел, Брюж, ЦСКА Москва, Динамо Загреб, Динамо Киев, Легия Варшава, Байер Леверкузен, ПСВ и Ростов, може да не се представят по възможно най-добрия начин до момента, но историята показа, че такива отбори не трябва да се подценяват. 

Българският тим има само точка до момента, от равенството 1:1 с Базел в откриващия двубой, но това не значи, че битката за класиране напред е загубена.

Откакто турнирът е в сегашния си формат (б.р. 2003 г.), 11 отбора са се класирали за топ 16 без да имат победа в първите си три мача.

Два от тях даже са завършили първи в групата си, а седем са имали само по една точка от трите двубоя.

Това трябва да е предупреждение за отборите, които в момента са с по седем точки - Арсенал, Борусия Дортмунд, Ювентус, ПСЖ, Реал Мадрид и Севиля.

В четири случая от историята на турнира, отбори са завършвали трети в групата, въпреки че имат две победи и едно равенство на този етап.

Отборите, които бяха отстранени от турнира, въпреки че имаха актив от 7 точки след първите си три мача са Порто, Рейнджърс, Марсилия и ЦСКА Москва.

Атлетико Мадрид, Барселона и дебютантът Лестър пък имат повод за спокойствие - от сезон 2003/04 насам, клуб, който е събрал 9 точки от първите 3 срещи, не е бил елиминиран в груповата фаза.

За Брюж, Динамо Загреб и Легия Варшава обаче има не толкова добра новина.

За същия период, 34 отбора са оставали без никакъв точков актив след първите три мача в групите. Всички тези 34 отбора обаче не са успели да се класират напред. 

Отборите, които имаха само точка от 3 мача, но спечелха групите си са Панатинайкос от сезон 2008/09 и Арсенал от сезон 2003/04.

След две загуби от Интер и Анортозис и равенство с Вердер Бремен, през сезон 2008/09, Панатинайкос направи най-голямата изненада в груповата фаза.

Гърците спечелиха следващите си три мача и се озоваха на върха в групата си.

През сезон 2003/04 Арсенал загуби от Интер и Динамо Киев и взе само точка от Локомотив Москва.

"Топчиите" обаче взеха 9 точки от следващите си мачове и оглавиха класирането.