Реал Мадрид вече е елиминирал Борусия Дортмунд на полуфиналите на Шампионската лига. Тази статистика изнесоха испанските медии, след като жребият за най-престижния европейски клубен турнира отреди „лос бланкос“ да се изправят срещу Борусия на полуфиналите.

Това се е случило през сезон 1997/98, когато начело на „кралете“ е настоящият треньор на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес. В първия мач Реал приема Борусия на своя „Сантяго Бернабеу“, а головете на Фернандо Мориентес и на Кристиян Карембьо носят успеха на домакините с 2:0. На реванша двата тима регистрират нулево равенство – 0:0 и по този начин „белите“ достигат до финала, където се изправят срещу Ювентус.

В решителната среща възпитаниците на Юп Хайнкес побеждават с минималното 1:0. Голът на Предраг Миятович в 67-ата минута се оказва достатъчен, за да донесе Седмата европейска шампионска титла на Кралския клуб.

Реал Мадрид и Борусия Дортмунд са се срещали още два пъти, но в груповата фаза на турнира. Това се случва през сезон 2002/03 и, разбира се, през настоящото издание на надпреварата. През 2002/03 Реал записва на свой терен победа с 2:1, а на немска земя - 1:1. През този сезон в Дортмунд домакините триумфираха с 2:1, а в испанската столица, Мадрид, срещата завърши при 2:2.