Челси победи Ливърпул с 1:0 в първия полуфинал между двата отбора в Шампионската лига. "Сините" се наложиха с минимален резултат на своя "Стамфорд бридж" с гол на Джо Коул в 29-та минута. Реваншът е на 1 май в Ливърпул.

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо бе построил перфектната тактика за двубоя, и не позволи нито за момент отборът му да се изправи пред проблемите, срещнати в мача между същите два тима преди две години. Тогава Ливърпул успя да излъже своя съперник, след като „сините” не вкараха нито един гол в двата мача.

От своя страна наставникът на гостите от Ливърпул Рафаел Бенитес започна мача с две изненадващи фигури в отбора си – Зенден и Машчерано. И двамата разочароваха с представянето си и отвориха сериозни празнини в иначе сплотения състав на „мърсисайдци”.

Единственото попадение в мача падна през по-интересното и силно първо полувреме. Най-добрият и в този мач за Челси Дидие Дрогба пробяга сам двайсетина метра в половината на Ливърпул, подаде по перфектен начин на връхлитащия в наказателното поле Джо Коул, който не сбърка и прати топката зад Пепе Рейна.

Испанският страж на „червените” стори всичко по силите си, за да предотврати по-сериозен резултат, като спаси опасни положения на Франк Лампард.

Колегата на Рейна в срещуположната рамка – Петър Чех – също бе на мястото си при далечните изстрели, които изпробва Стивън Джерард.

Второто полувреме не предложи много емоции, като Ливърпул бе по-активния отбор веднага след почивката. Добре построеният отбор на Челси обаче успя да убие всеки опит да се вдигне темпото и съкруши надеждите на гостите да стигнат до ценен гол на чужд терен.

В края на срещата мениджърът на Челси Жозе Моуриньо опита да стигне и до по-сериозен аванс, като пусна в игра младите Саломон Калу и Шон Райт-Филипс. Финалният щурм на „сините” обаче доведе само до две положения за гол пред Рейна. Първо Дрогба свали изящно топката на Лампард, полузащитникът шутира мощно от воле, но вратарят на Ливърпул отрази. В продължението, дадено от рефера Маркус Мерк, след центриране в наказателното поле на Ливърпул, Дрогба и Тери се сблъскаха в опита си да прехвърлят гол линията.

Важно за Челси бе, че отборът успя да опази застрашените от наказание футболисти да не получат жълти картони и така да пропуснат реванша. Единственият официално предупреден в мача бе Хавиер Машчерано от Ливърупул.

Така Челси се оттегли след първия мач с един гол аванс и чиста мрежа, но Ливърпул ще има предимството на пълните трибуни на „Анфийлд” за реванша след по-малко от седмица.

Нападателят на Челси Дидие Дрогба бе избран от феновете за Играч на мача.

Челси: Чех, Ферейра, Карвальо, Тери, А.Коул, Микел, Макелеле, Лампард, Дж.Коул (Райт-Филипс 85`), Дрогба, Шевченко (Калу 76`)

 

Ливърпул: Рейна, Арбелоа, Карагър, Агер, Рийзе, Джерард, Машчерано, Алонсо (Пенант 83`), Зенден, Кайт, Белами (Крауч 53`)