УЕФА и водещите клубове от Европа се опитват да убият останалата част от континента с тайното споразумение между тях, което дава повече места за богатите и традиционните отбори. Това е мнението е един от претендентите за поста президент на Европейската футболна централа. В интервю за агенция АП от днес, словенският кандидат за мястото на Мишел Платини Александър Чеферин изразява разочарованието си, че точно управляващата структура създава предпоставки Испания, Англия, Германия и Италия да взимат без усилия половината от всичките 32 места в груповата фаза на турнира.

Чеферин разглежда опитите за разделяне на големите отбори от останалите като някаква възможност да се създаде европейска Суперлига, но според него подобен ход означава война с УЕФА и би бил пагубен за играта на целия континент.

Съперник на словенеца за поста президент на Европейската асоциация е холандецът Михаел ван Прааг, а изборите са утре. Според него обаче, подобни опити да се създаде конфронтация са блъф. 48-годишният Чеферин няма кой знае какъв опит във високите етажи на футболната политика, но е готов да поеме оставащите три години от мандата на отстранения заради корупция Мишел Платини. Той твърди, че има подкрепата на 32 от всичките 55 страни в УЕФА за утрешните избори, докато едва четири са се изказали в подкрепа на холандеца. Останалите държави за момента запазват мълчание по темата.

Победителят в утрешното гласуване ще бъде начело точно до 2019-а година. Решението на богатите отори да си вземат 16 от всичките 32 места в Шампионската лига не е разочарование само за мене, а за всичките 55 страни. Групата, която е взимала подобни решения, няма нищо общо с реалността, заяви още словенецът, който идва от малка 2-милионна страна и много рядко техен представител играе при богатите./БТА