Геният Лео Меси отново извади най-доброто от себе си, за да нокаутира Байерн Мюнхен. Барселона е в топ форма, а немският шампион отново е на път да се спъне на предпоследното стъпало. Снощи се видя разлика в класите. Преди една година беше същото, тогава Реал Мадрид помете селекцията на Гуардиола.

Ако върнем времето назад с още 12 месеца картината е коренно различна. Тогава Реал трепереше да не срещне Байерн, а Барселона се блъсна в бързия влак и падна с общ резултат 0:7...

През тези две години „баварците“ не са намалили инвестициите, а напротив. Купиха всичко най-добро от Борусия. Задоволиха бляна на Пеп да привлече Тиаго от Барса. Неговият агент е братът на треньора, но това е друг въпрос. Въпреки това Байерн стана по-уязвим и много различен.

Пеп Гуардиола е изключителен треньор. Той е едно от явленията в занаята, просто защото постигна много с Барселона. Акциите му скочиха до небето и сам избра да продължи в Байерн след кратка почивка. Спечели две титли на Германия, но с тази работа вероятно щеше да се справят и асистентите му. Агресивната политика на клуба смазва конкуренцията. В Мюнхен привличат всичко, което може да създаде проблем по пътя. Хората могат да си го позволят и го правят.

Гуардиола обаче не прилича на точния човек за този отбор. В последните години самочувствието му започна да го подвежда. Пеп се разболя от онази опасна болест, която атакува треньорите. Специалистът отдавна надскочи своята длъжност, която е най-важната в един отбор и започна да се занимава и с други работи. Сам уволни доктора в Байерн, а онзи човек бе със статут на светило. Това беше един от знаците, че нещо не в норма.

Езикът на тялото също показва, че Пеп Гуардиола е влязъл в кожата на кинозвезда. По време на мача-реванш с Порто, когато резултатът вече беше започнал да става хандбален, испанецът ръкомахаше и се вживяваше сякаш работата е на кантар. От зор отиде и шевът на панталона.

В подобна ситуация Жозе щеше да се чуди кой защитник да пусне, Ван Гаал би драснал нещичко в тефтера, Сър Алекс щеше да дреме с дъвка на пейката и въобще нямаше да стане, а Клопо даже нямаше да си позволи да покаже чаровната си усмивка. Всичко е въпрос на стил.

Точно в стила е проблемът. Пеп е великолепен треньор, но изглежда, че не е подходящ в пълна степен за Байерн Мюнхен. Манията да владее топката му пречи. И какво като я владя повече от Барселона снощи? Тройка без гарнитура и лимитирани шансове за успех на реванша.

Между другото в различна ситуация Байерн щеше да всява страх в Барса и след 0:3. Има и реванш, но кой вярва, че ще стане чудо? Изглежда, че за треньора на Байерн е най-важно след срещата в листа със статистиката да пише, че неговият отбор е притежавал по-дълго топката, а броят на головете е на второ място.

Контузиите са удачно оправдание, но нали вече сменихме доктора... След мача снощи Пеп отново запази скромността за друг път: "Опитах се да направя от Меси най-добрия играч в света, а накрая той ме направи най-добрия треньор“, отсече каталунеца. Не е ясно дали управата на Байерн няма да сметне, че има и по-добър от най-добрия. Хората са казали, че за всеки влак си има пътници. 

За всеки отбор си има подходящи и неподходящи треньори.