За нов формат на европейските турнири, който да замени настоящата Шампионска лига, се говори отдавна. Сегашната дрешка отеснява на баш грандовете, пречкат им се разни отборчета от сорта на Виктория Пилзен, Аустрия Виена, ФК Копенхаген и прочие.

Да не говорим пък за националните първенства. Този кръг в Испания е показателен: Барса би с 4:0, Реал с 5:0, а превърналият отскоро Лигата за двама в Лига за трима Атлетико М дори отскочи до седмица в градско дерби. Даже наставникът на разгромния победител Диего Симеоне се оплака, че първенството е скучно в този си вид, в който едни само бият и разбиват, а другите са пълнеж.

В Германия наскоро Феликс Магат препоръча Байерн и Борусия Дортмунд да се отделят от Бундеслигата, за да бъде тя по-равностойна. А този уикенд видяхме как по-силният от силните бие на терена на единствения си опонент с 3:0.

В Англия е равностойно и резултати от сорта на 6:0 в полза на Манчестър Сити срещу Тотнъм са по-скоро рядкост. В Италия има разместване на пластовете в горните етажи. Но това не означава, че силните отбори от тези две водещи футболни нации също не биха искали да се отцепят в отделен турнир заедно с останалите великани на континента. Има и още единични кандидати от други страни за евентуалното бъдещо суперсъстезание.

Договорът на УЕФА за Шампионската лига е до 2018 година. А после? Едва ли от европейската футболна централа ще могат до безкрайност да удържат напъните на футболните акули, които са и финансовите акули. Групировката на големите скоро ще се отцепи. Въпросът е как и дали да бъде запазена идентичността на националните клубни първенства. Умните глави имат няколко години да мислят.