Ако се играеше Шампионска лига по шахмат, а не по футбол, щяхме да заключим – състоя се Испанска партия.

Но се игра футбол и за поредна година от последните доминиращата сила в Европа е една – Испания. На полуфиналите в двата евротурнира ще се действа по системата 4-1-1-1-1. Или с други думи, общо четирите испански представителя ще бъдат конкурирани от тимове от още 4 страни, по един от всяка.

Към двете мадридски царици Реал и новоизкараната на дъската, макар и все още без корона, знатна особа Атлетико, трябва да прибавим и двата топа от втората по сила надпревара – Севиля и Валенсия.

От Германия има един отбор /Байерн/, от Англия също един /Челси/, от Португалия /Бенфика/ и Италия /Ювентус/ също има по един. Това статукво е достатъчно показателно за съотношението на силите и даде повод на испанското издание „Марка“ да възкликне: „На полуфиналите сме половин Европа!“

Тези дни гледахме знаменити мачове в двата турнира, а снощният отличник се казва Валенсия. И сега може би Юрген Клоп от Дортмунд лекичко губи патента затова как трябва да се държи на терена отбор, който пада с 0:3 в първия мач. Защото Валенсия вкара пет безответни на Базел в реванша, разбира се, с важното уточнение, че Базел не е Реал.

Това бе най-добрата продукция на „прилепите“ в последните няколко неособено успешни години за тях. И като игра, и като резултат.

А нашият национал от Базел Иван Иванов, който бе гост в телевизионното студио преди мача и се изказа доста пренебрежително, отписвайки напълно шансовете на Валенсия, трябва да разбере: дори осмият в Испания е по-добър от шампиона и водещ отбор на Швейцария. Въпреки футболния възход на алпийската страна напоследък, тя има още доста хляб да яде, докато стигне в този аспект иберийците. Да пита съотборниците си, играли снощи на „Местая“, които сега ще бъдат свежи за тежките мачове от местното първенство...