Атлетико Мадрид е на финал в Шампионската лига! Това не е ново, защото и преди две години „дюшекчиите“ бяха на последното стъпало в най-силния клубен евротурнир. Тогава те загубиха почти спечелен мач срещу градския си съперник Реал. Сега има шанс за повторение на този финал, чакаме и реванша Реал – Манчестър Сити, за да видим.

Атлетико Мадрид е олицетворение на своя треньор Диего Симеоне. Той е лошо момче, но с добродетели. Аржентинецът показа как трябва да се работи в типа клубове, които нямат огромните пари на мегаграндовете като Барселона, Реал и Байерн. Фанатична битка по целия терен за всяка топка, тактическа дисциплина, силно мотивирани футтболисти. По този начин можеш да спечелиш срещу всеки съперник във всеки мач.

Чоло развенча стила „тики-така“ на два пъти този сезон. Направи го срещу законодателите на този стил от Барселона. Направи го и срещу идейния проектант на този стил – Пеп Гуардиола и неговия Байерн.

Направи го с много по-малко пари от тези клубове, чиито бюджети надхвърлиха половин милиард евро и гравитират около 600-те милиона.

Макар че и този на Атлетико вече не е за пренебрегване – 240 милиона евро.

А че Чоло е лошо момче, няма спор. Дали ще подритне някоя топка на терена, както срещу Малага наскоро. Дали ще удари своя клубен администратор, че бави смяната. Дали ще скача и жестикулира покрай тъчлинията. Това е Чоло Симеоне – южноамерикански темперамент. Да, с поведението и външния си вид той може би ви напомня повече на конекрадец или пък на наркотрафикант, но в работата си е голям.

Атлетико е същият като него. Лоши момчета. Ритат, хапят, блъскат, бутат, правят скандали, получават жълти, червени картони. Някои дори смятат, че присъствието на „дюшекчиите“ на финала в Шампионската лига е лоша реклама за футбола.

Други обаче са на противното мнение – че с много работа все още може да се прогресира и с по-малко пари, а това е добре за футбола.

Атлетико е пример по-скоро в посоката на Лестър. Или поне основната идея и реализацията й са сходни.

За споделящите тази теза, Чоло идва „дюшеш“ на „дюшекчиите“. А „дюшекчиите“ пък идват „дюшеш“ на романтиците във футбола.

Две шестици в зара, ако има някои, които не разчитат термина от таблата „дюшеш“, като уточнение.