Зенит Санкт Петербург продължи с тежкото си начало в Шампионската лига, след като записа 0:0 при домакинството си на Аустрия Виена в своята група G. Руснаците изиграха много силно първо полувреме, в което и гредата спаси гостите, но в неговия край Аксел Вицел бе изгонен с директен червен картон за влизане с бутоните напред в краката на Флориан Мадер.

След паузата австрийците имаха пълно надмощие, но така не успяха да разпечатат вратата на Юри Лодигин.

На „Петровский“ момчетата на Лучано Спалети излязоха пределно мотивирани да потърсят първи точки в турнира след поражението с 1:3 от Атлетико Мадрид. Аустрия пристигна със сходна задача, след като падна с 0:1 от Порто в откриващия си мач в средата на миналия месец.

На „Петровский“ момчетата на Лучано Спалети излязоха пределно мотивирани да потърсят първи точки в турнира след поражението с 1:3 от Атлетико Мадрид. Аустрия пристигна със сходна задача, след като падна с 0:1 от Порто в откриващия си мач в средата на миналия месец.

Руският шампион почти веднага окупира половината на своя противник, който се прибра плътно назад и само се отбраняваше. В 12-ата минута след серия от рикошети топката попадна у Хълк, който веднага шутира от 19-20 метра по диагонала, но изстрелът му срещна левия страничен стълб зад Хайнц Линднер.

Аустрия обаче загатна на какво способен секунди по-късно, когато организира бърза контраатака, а Лодигин не се намеси по най-добрия начин при тежкия удар на Даниел Ройер. Стражът бързо поправи грешката си и хвана кълбото пред погледа на друг играч на австрийците.

В 17-ата неговият колега Линднер с чудесен плонж отказа Дани, който се разходи между няколко играчи в наказателното поле и шутира на метър зад точката на дузпата.

Три минути по-късно Хълк центрира от фаул, топката се отклони от тялото на човек в стената и Николас Ломбаертс я насочи към горния ляв ъгъл, но твърде слабо и Линднер улови.

Постепенно натискът на домакините отслабна и Аустрия съвсем не се притесни да пробва късмета си. В 42-ата минута Филип Хойснер отне една топка от халфовете в сини екипи, стигна до дъгата пред наказателното поле и шутира към долния десен ъгъл. Лудигин плонжира безуспешно, но за негов късмет кълбото прелетя на сантиметри покрай гредата в аут.

Секунди по-късно дойде и ключовият момент в мача, когато Вицел атакува буйно Мадер, макар че опита да играе за топката. Съдията на двубоя обаче не се впечатли от това и отстрани белгийския национал с директен червен картон.

Тимът от Виена използва численото си предимство след паузата опита да натисне, като Хойснер и Ройер стреляха от почти всяка удобна позиция, но защитниците на Зенит оставиха вратаря си почти без работа.

Руснаците опитаха да играят на контраатака, но с човек по-малко трудно успяваха да затруднят гостите, които имаха финален шанс в 90-ата минута. Тогава Маркус Сутнер шутира силно, но право в тялото на Лодигин, който отрази и с това фиксира нулевото реми.

След него Зенит все така си остава последен в група G с 1 точка, докато Аустрия е трети със същия актив и по-добра голова разлика.