Челси победи Спортинг Лисабон с 3:1 в последния си мач от груповата фаза на Шампионската лига. За „сините“ от Лондон мачът бе протоколен, но въпреки това те се отнесоха сериозно и разплакаха съперника си, който се бореше за място в следващата фаза. То обаче бе заето от Шалке, който в същото време победи трудно Марибор с 1:0 в Словения и успя да изпревари португалския гранд за второто място в група G. За Спортинг остана утешението, че ще играе в Лига Европа, а Марибор напуска евротурнирите с 3 точки.

В Лондон мачът започна отлично за домакините, които в 8-ата минута получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Рикардо Есгаио срещу Фелипе Луис на ъгъла на наказателното поле. Сеск Фабрегас пък материализира 11-метровия удар за 1:0.

След нови 8 минути „сините“ удвоиха аванса си чрез Андре Шюрле, който получи топката на границата на наказателното поле, обърна се и с перфектен шут вкара за 2:0.

До края на първото полувреме и двата отбора имаха голови възможности, но ново попадение до почивката не падна. След подновяването на играта Шюрле бе близо до втория си гол в мача, но ударът му от фаул мина покрай гредата.

Спортинг пък върна интригата в 50-ата минута с попадение на Джонатан Силва. Той се възползва от избита в наказателното поле топка, която пое на гърди и с воле вкара в левия ъгъл за 2:1.

6 минути по-късно обаче Челси възстанови аванса си от 2 гола чрез Джон Оби Микел. Фабрегас центрира от фаул, Кейхил отклони с глава към вратата, а от самата голлиния Микел само чукна топката за крайното 3:1.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

В Словения Шалке имаше териториално преимущество през първото полувреме, което обаче не успяваше да превърне в опасни голови възможности. Домакините пък играеха солидно в отбрана и стигнаха до по-интересните положения в атака.

През второто полувреме тимът от Гелзенкирхен увеличи темпото в търсене на победата, която да класира отбора в следващата фаза на турнира. В 55-ата минута натискът на гостите доведе до първи голям пропуск. Той бе дело на Клаас-Ян Хунтелаар, който получи добра топката в наказателното поле и стреля покрай вратаря Ясмин Ханданович, топката обаче не пожела да влезе, срещна гредата, мина по голлинията и бе избита от Александър Райчевич.

Веднага след това в игра се появи Мак Майер, а това се оказа ключов момент в мача, защото в 62-ата минута именно Майер реализира скъпоценния гол за 1:0. След пас в наказателното поле отдясно, Ханданович не се разбра с бранител пред себе си, изби колебливо в краката на Майер, който действа веднага и вкара топката с прецизен шут.

ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

източник: Gulliver/Getty Images

Крайно класиране в група G:

1. Челси 14

2. Шалке 8

3. Спортинг 7

4. Марибор 3