България може да има двама представители в квалификациите на Шампионската лига от следващия сезон – шампионът и носителят на Купата на страната.

Най-интересното предложение за промяна в регламента на най-комерсиалния футболен турнир е именно носителите на купата на дадена държава да получат правото да играят квалификации за влизане в групите. Най-вероятно идеята ще бъде одобрена на предстоящото първо заседание в четвъртък на новосформирания съвет по стратегиите към УЕФА.

Според предложението 16 носители на купи на отделните страни ще участват в отделни квалификации, като ще играят помежду си. Ще има два квалификационни кръга (осминафинали и четвъртфинали), като останалите накрая четири отбора ще получат директно място сред 32-та тима - участници в груповата фаза на Шампионската лига.

16-те отбора-носители на национални купи, които ще участват в тези квалификации, ще бъдат определени на базата на коефициента на страните в ранглистата на УЕФА. В момента България е на 14-о място и ако запази тази позиция, ще може да вкара своя тим-носител на купата в квалификациите за Шампионската лига.

Само носителите на купи обаче ще имат право да участват в отделните квалификации за Шампионската лига, а не финалистите. Ако даден носител на купа си е осигурил участие в най-престижния турнир на базата на високото си класиране в първенството, то неговото място се заема от следващия в подреждането.