Българският нападател Димитър Бербатов и неговият Монако определено не направиха най-успешната си вечер в Шампионската лига, след като стигнаха до 0:0 като гост на Зенит в мач от група С на турнира. И докато за „монегаските” в стратегически план резултатът не може да мине за съвсем негативен, то бившият ас на Манчестър Юнайтед приключи преждевременно участието си в двубоя заради травма. Освен това той няма да играе и в следващия мач на своя тим - дербито от Лига 1 срещу Пари Сен Жермен в неделя - заради натрупани картони.

Иначе Бербатов можеше да открие след по-малко от три минути игра. Лукас Окампос демонстрира чудесна линейна скорост отляво в наказателното поле и успя да стигне топката точно преди тя да излезе в аут. Аржентинецът пусна по тревата към Бербо, който стреля с десния крак на метър пред вратарското поле, ала Юри Лодигин съумя да избие.

Минута по-късно тимът от Княжеството отново бе много близо до гола, след като Набил Дирар отне топката пред пеналта и опита акробатичен ножичен удар, прелетял на половин метър над дясната сглобка зад вратаря.

Зенит се опомни скоро и в 9-ата минута Саломон Рондон, Хълк и Дани се подеха контраатака срещу трима бранители на гостите. Хълк много добре пусна към Дани отляво, който влезе навътре и пробва да порази вратата с шут по диагонала от 17-18 метра, който прелетя доста встрани.

Темпото спадна с една идея след вихреното начало, като съперниците все по-рядко достигаха до наказателното поле на противника. До почивката преобладаваха далечните удари, които рядко носеха опасност за двамата вратари. Изключението беше в 44-ата минута, когато продължителна атака на Монако завърши с безплодно центриране на Левин Курзава. То бе изчистено право в краката на Окампос пред наказателното поле, а Лодигин със сигурна намеса изби удара на аржентинеца, насочен под гредата.

В началото на второто полувреме грешка на Фабиньо можеше да помогне на Зенит да открие. В 51-ата минута бразилецът твърде лесно пусна Хълк да мине покрай него отляво и да подаде към непокрития на 7-8 метра пред вратата Рондон. Таранът обаче нанесе отчайващо слаб изстрел, който беше лесна плячка за Даниел Субашич.

Доста по-голям беше ударът по гостите минутка по-късно. Димитър Бербатов почувства болки в глезена си и с гримаса показа, че няма да може да продължи мача. На негово място се появи младия Яник Ферейра Караско.

Белгиецът всъщност не беше толкова далеч да се превърне в герой за отбора си в 73-ата минута. Тогава той показа чудесна техника и се промъкна между няколко защитници в наказателното поле, за да стреля точно към вратата. Лодигин отрази с крак, а топката се върна отново у Караско, който този път нацели десния стълб.

До края нито един от двата отбора не се хвърли да търси по-напористо гола, като очевидно предвид ситуацията в групата равенството не изглеждаше чак толкова лоша развръзка.

Група С, класиране:

1. Зенит 2:0 4 т.

2. Монако 2:0 4 т.

3. Леверкузен 0:1 0 т.

4. Бенфика 0:2 0 т.