Травмата на Джорджо Киелини, която го извади от плановете на Ювентус за финала в Шампионската лига, повдигна и интересна насока за анализ. Става дума за това, че през настоящата – а и не само – кампания почти всеки отбор, който трябва да се изправи срещу Барселона, получава серия от контузии, които му пречат да се противопостави на каталунците.

Това по никакъв начин не означава, че ако в събота „блаугранас“ вдигнат трофея и завършат с исторически требъл, то някой би отнел от стойността на успеха им. В същото време обаче ролята на травмите във вражеските лагери не бива да се пренебрегва с лека ръка.

Ако хвърлим поглед към сезона в Ла Лига, Реал Мадрид изглеждаше невъзможен за спиране в началото на годината след серия от 22 поредни победи във всички турнири. „Белия балет“ оглавяваше класирането в шампионата, докато не дойде мигът в който Лука Модрич, Серхио Рамос и Хамес Родригес не се озоваха един по един в лазарета с травми. И тримата не взеха участие в срамното 0:4 срещу Атлетико Мадрид, за което изгоряха още Пепе и Марсело. Триото не игра и при поражението от Атлетик, както и в равенството у дома срещу Виляреал, които се оказаха решаващи за провала в битката за титлата. До края на кампанията Реал изглеждаше изцеден, като дори ротациите на Карло Анчелоти не свършиха работа.

В Шампионската лига Барса се изправи срещу Пари Сен Жермен в четвъртфиналите, с което общият брой на мачовете помежду им – след двете срещи в груповата фаза – нарасна до 4. Преди всеки от тях парижани имаха проблеми със здравето на футболистите си, но особено силен удар претърпяха във фазата на елиминациите. В първият от тях Златан Ибрахимович беше наказан, а заради контузията на Тиаго Силва в игра се появи невъзстановения Давид Луис. Вторият носи голяма вина за двата гола на Луис Суарес, които до голяма степен обезсмислиха реванша. В двата мача треньорът на французите Лоран Блан пък не можа да разчита пълноценно на Лукас Моура, който едва се бе възстановил от травма.

Никой обаче не може да се сравнява с Байерн Мюнхен, чийто треньор Пеп Гуардиола заяви, че е преживял „най-лошата криза с контузии“ в своята кариера. Проблемите на баварците бяха от такава величина, че клубният доктор Вилхелм Мюлер-Волфарт подаде оставка. Германският шампион бе без Ариен Робен, Франк Рибери, Давид Алаба, Холгер Бадщубер, Меди Бенатиа и Хави Мартинес, а Роберт Левандовски трябваше да изиграе двата мача с маска на лицето, след като счупи челюст в мач от Бундеслигата. Бастиан Швайнщайгер имаше да навксва физическа подготовка, след като тъкмо се бе върнал след престой в лазарета.

Ситуацията на Юве също няма да бъде лека – отсъствието на Киелини най-вероятно ще принуди Масимилиано Алегри да заложи на Анджело Огбона до Андреа Бардзали. Проблемът е, че тъмнокожият бранител не игра много през този сезон, а и състоянието на неговия 34-годишен партньор също не буди успокоение. Бардзали пропусна една голяма част от кампанията заради контузия. Мартин Касерес също е контузен, а звездата Пол Погба пък още изглежда ръждясал след два месеца извън терените и отнесе доста критики от Алегри за играта си през уикенда.

Ясно е, че в този контекст Барселона изглежда още по-явен фаворит, но 90-те минути предстоят тепърва да се изиграят. Дали Юве ще счупи „прокобата“ - ще разберем в късната съботна вечер или най-късно в ранните часове на неделя.